x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când ortodoxia sforăie în altar

Când ortodoxia sforăie în altar

de Lucian Avramescu    |    04 Apr 2012   •   11:18

Zilele trecute m-a vizitat la Sangeru nepotul unei vecine sa-mi ceara favorul de a-i scrie o poezie pe care s-o cante. Parea stingherit, isi alegea cu precautie cuvintele. Maieutica mea prietenoasa l-a slobozit sa vorbeasca. A absolvit teologia in Bucuresti, unde s-a nimerit sa am si eu o cunostinta, profesor, autor de carti. Vorbind despre carti a devenit mai putin cenzurat si mi s-a spovedit, el care se pregatise sa ajunga preot. E, cum s-ar zice, pe drumuri. Avand o voce placuta, canta, atunci cand are prilejul, la evenimente care au vaga atingere cu spiritul cucernic. Din asta traieste. Nu este singurul absolvent somer, caruia ii este refuzata sutana. O parohie, nu in Bucuresti, ci pe la mahalalele tandareilor costa, ca spaga, pana la 30 000 de euro. In Capitala sumele sunt astronomice. Parintii tanarului sunt la munca in strainatate si de la o vreme nu mai castiga. Un coleg de seminar s-a imprumutat de 10 000 de dolari si a obtinut slujba la o bisericuta intr-un catun de munte. A sperat ca poate inapoia banii la timp, dar n-a fost asa. El n-are curaj sa se inhame la o asemenea aventura.

Nu demult am mers cu fratele meu in tiganie sa ducem de sufletul mamei cate ceva unei femei varstnice pe care cea care ne-a dat viata o ocrotea. Nu stiam unde sta si am tot intrebat din casa in casa, divulgand si amanuntul ca vrem sa-i dam ceva de pomana. Sa fie pentru cei dusi. Priviri ciudate, stinghereala, pana cand o fina, cu parinti cununati de bunicul meu, ne-a spus ca ei nu mai sunt ortodocsi, ca acea parte din cartier a trecut la alta credinta care nu ingaduie sa spui bogdaproste. Bine, zic, cautati-o pe femeie, ii dam ce-avem de dat si gata. N-o sa zica nimic. N-au gasit-o. Mai exact n-au vrut s-o gaseasca. De ce au aderat la alt cult tiganii, multi cununati si botezati de familia mea? Ce i-a indepartat de ortodoxie? Secta la care sunt ei, mi-a spus un politist din zona, interzice alcoolul. tigancile sunt fericite ca, de cand nu li se mai imbata barbatii, scapa nebatute. Politistul rade. Eu raman pe ganduri. La evanghelisti a trecut, aflu, si unul cu care am copilarit, azi mecanic. Uneori cand il caut aflu ca e la intrunire. Tot asa si o familie tanara, care tine pravalie. Ce nu le mai ofera biserica mea ortodoxa, cu clopotnite albe, varuite de nori si cruci proptite in barba lui Dumnezeu? Ce i-a facut sa fuga atat de iute si, inteleg, ireversibil?

Vine, in curand, Sarbatoarea Invierii. N-am stiinta cum e Pastele la concetatenii mei refugiati in alta credinta. Ceea ce stiu este ca in Romania ultimelor doua decenii au fost construite mii de biserici. Vor ramane ele, cum zice domnul Trofin din Campina, geolog, "niste muzee, eventual cu bilet de intrare'? Sectantii sau adeptii altor culte, spune cititorul meu campinean, fie ca-s evanghelisti sau penticostali sau adventisti isi gasesc repede adepti pentru ca intrajutorarea e reala la ei. A sucombat spiritul duhovnicesc in preotime? Sunt mercenari pusi pe capatuiala si intre slujitorii Domnului? S-a cuibarit coruptia si in lumea clerului? Las cititorul sa raspunda in locu-mi.

×