x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce mai face Jacques

Ce mai face Jacques

de Roxana Roseti    |    05 Sep 2010   •   00:00

Jacques Chirac. Nu că pragul de toamnă românească ar fi foarte interesat de holul cu toamna vieţii unui fost preşedinte francez. Dar este un subiect larg dezbătut de revista Paris Match şi ne place să fim conectaţi la lumea largă. Ei bine, aflăm că domnul Jacques Chirac, 78 de ani, se trezeşte în fiecare luni la ora 7 dimineaţa şi începe să răsfoiască ziarele Le Figaro, Liberation, Herald Tribune şi Financial Times.

Totul în timp ce serveşte un mic dejun consistent, în compania bichonului său maltez pe nume Sumette. La ora 9 dimineaţa se urcă într-un Citroën C6 bleumarin cu geamuri fumurii şi cu numărul de înmatriculare 19QZA75 (19 fiind o cifră fetiş pentru Chirac). Se îndreaptă spre biroul său, funcţional şi în stil clasic, aflat undeva pe o bine situată stradă pari-ziană. Acolo, înconjurat de şapte colaboratori care întreţin o respectuoasă complicitate, primeşte diverse personalităţi. Suntem avertizaţi că "evită conversaţiile politice" şi că "fără a cultiva nici nostalgia, nici sensul istoriei" dizertează despre vechile civilizaţii şi despre artă.

Este puţin familiarizat cu SMS-urile, nu îl atrag mail-urile şi cinează acasă la ora 20:30, fiind servit de majordomul său Patrick Taboux - fost marinar. Bernadette, soţia sa, îl duce în fiecare week-end la restaurant, preferatul lui fiind unul japonez. Unele voci spun că a trecut prea brusc la o viaţă "un peau sans importance". Însă domnia sa preferă să îşi petreacă toamna vieţii urmărind dezlănţuirea lumii la televizor, în timp ce bea uneori un gin tonic, alteori o bere, deseori un ceai, dar întotdeauna ronţăind fistic!

×
Subiecte în articol: insolenţa de duminică