În “Săptămâna inimii” este implicată direct şi DNA. Procurorii şi-au asumat rolul nefast de a-i văduvi pe pacienţii cu afecţiuni cardiace grave de doi emineţi specialişti în chirurgia inimii.
Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă şi Vase Mari din Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, este hărţuit prin instanţe pentru că a acordat primul ajutor unui om aflat într-o situaţie critică. A fost acuzat că a săvârşit infracţiunea de favorizarea infractorului, fostul prim-ministru, Adrian Năstase.
Colonelului doctor Iancu Mocanu, şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Cândea”, procurorii militari de la DNA îi fabrică un flagrant şi este acuzat de luare de mită de la un pacient.
În schimbul a 2.000 de euro, reputatul colonel chirurg urma să îl interneze pe pacient – de reţinut, un condamnat la 12 ani pentru trafic de persoane - şi să îi facă investigaţiile medicale pentru o intervenţie chirurgicală.
Sunt doi eminenţi cardiologi. Şerban Brădişteanu, de numele căruia este legat primul transplant de cord din ţara noastră. Colonelul Iancu Mocanu, care a întors la viaţă din pragul morţii pacienţi de toate vârstele. Ambii, în loc să consulte şi să opereze pe inimă şi pe vase subţiri şi firave, îşi pierd timpul lor preţios şi liniştea la DNA.
Culmea ironiei este că DNA lansează acuzaţii aberante unor somităţi ale medicinei româneşti, chirurgi reputaţi, în condiţiile în care avem un deficit înspăimântător de medici. Că Secţia de cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul “Marie Curie” nu poate funcţiona pentru că nu avem medici chirurgi pe inimi de nou-născuţi. Că abia acum se încearcă redeschiderea, după mai mulţi ani, a Institutului de Cardiologie de la Tg Mureş, coordonat de prof. Radu Deac.
Ştim cu toţii că sistemul de sănătate românesc se târâie de câţiva ani şi abia se mai ţine pe picioare, cu din ce în ce mai puţini medici specialişti Din 2007 şi până în prezent, peste 14.000 de medici au părăsit România, deoarece “s-au săturat de cum merg lucrurile”. Doar în primele trei luni ale acestui an 580 de medici au luat drumul spre Europa şi în fiecare lună un număr alarmant de medici solicită documentele cu acelaşi scop. Anul 2013 se pare că este unul record în privinţa medicilor care se despart de ţara lor, fie şi temproar, comparabil cu anul 2007, după ce România a intrat în Uniunea Europeană.
Pacienţii sunt primii care simt că sistemul sanitar nu mai poate funcţiona pe principiul “lasă că merge şi aşa”. Aşteaptă cu răbdare la uşa medicului asaltat de cazuri dintre cele mai severe, îşi plăteşte medicamentele şi materialele sanitare.
Şi Colegiul Naţional al Medicilor a tras numeroase semnale de alarmă. Preşedintele acestui for, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, spunea cu amărăciune că, dacă în 1989, în România erau 56.000 de medici cu drept de liberă practică, în 2013, mai erau sub 40.000.
Cred că, în aceste condiţii, DNA ar trebui să aibă înţelepciunea de a lăsa medicii pur şi simplu să profeseze. Şi înainte ca procurorii DNA să confecţioneze un flagrant de mită
ar fi fost corect să arunce o privire peste grila de salarizare a medicilor din România. Şi ar fi văzut că sunt salarii umilitoare. Însuşi ministrul Eugen Nicolăescu recunoaşte că medicii ar trebui să aibă un salariu între 2.000 şi 3.000 de euro pentru a rezista tentaţiei plicului de la pacient. Dar tocmai din cauza acestor salarii penibile medicii sunt lăsaţi ispitiţi.