x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Corina Crețu a plecat din Pro România, nu și din viața publică a țării!

Corina Crețu a plecat din Pro România, nu și din viața publică a țării!

de Serban Cionoff    |    05 Mar 2024   •   20:55
Corina Crețu a plecat din Pro România, nu și din viața publică a țării!

Astăzi, în preziua deschiderii, la București, a Congresului PPE- la care vor participa peste 2.000 de delegați, șefi de state, de guverne și de partide din peste 40 de țări care vor dezbate și adopta documente de o deosebită importanță vizând strategia celei mai mari familii politice europene pentru alegerile din luna iunie și după aceea-, de la Bruxelles, vine o veste care cred că va capta atenția atât în România cât și în instituții cheie ale  construcției comunitare.

Este vorba despre decizia europarlamentarei Corinei Crețu, fost comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019, de a demisiona din PRO România. Sincer vorbind, nu atât faptul că, acum, când se fac ultimele pregătiri pentru declanșarea competiției electorale, o persoană de notorietatea Corinei Crețu a decis să se despartă de partidul fostului premier Victor Ponta ar putea să dea de gândit, cât  mai ales situația care a generat această decizie. Mă refer la recent stabilita colaborare între PRO România și AUR. Decizie pe care, Corina Crețu o consideră ,,o decizie greșită pentru partid, pentru oamenii care au crezut în acest proiect politic și, în definitiv, pentru țară’’. Este vorba despre partidul ctitorit de către Victor Ponta după ce a decis să se rupă de PSD! Corina Crețu fiind una dintre personalitățile marcante care l-au urmat pe noul făgaș și care, dacă îmi aduc bine aminte, nu a considerat că este cazul să își motiveze, public, opțiunea.

 Iată, însă, că, de data asta, domnia sa vine cu o declarație tranșantă din care putem înțelege că plecarea din PRO România se datorează unei ireconciliabile incompatibilități între convingerile sale social democrate și politicile de extremă dreapta ale partidului lui George Simion. Partid care se dovedește a aparține acelei familii doctrinare pe care, recent, în alocuțiunea sa  la Congres al Partidului Socialist European (S&D), Corina Crețu o numea ,,o otravă pentru democrație’’. Conchizând că populismul de extremă dreaptă reprezintă ,,o amenințare pentru cetățeni și pentru democrația europeană’’.  

 Evaluare foarte corectă aflată într-o perfectă consonanță cu cele formulate în din ce în ce mai multe analize care avertizează electoratul din statele membre ale Uniunii Europene asupra pericolului ca, la europarlamentarele din luna iunie, asemenea formațiuni să întrunească voturile care să le permită să revendice importante posturi în viitoarele structuri de decizie ale UE. Aceasta fiind o mare șansă pentru ele și pentru cercurile de interese și de influență care stau în spatele lor!...    

Nu am cunoștință, la ora când scriu aceste rânduri, ca demisia Corinei Crețu din partidul PRO România să fi fost comentată în spațiul public. Asta, însă, nu înseamnă că evenimentul ar putea să fie ignorat și dat uitării, după ce au trecut cele trei zile prescrise în uzanțele gazetăriei. Dimpotrivă, mă aștept ca, având în vedere notorietatea pe care și-a câștigat-o Corina Crețu,  el să producă și reacții nervoase și dezaprobări din care nu va lipsi acuza de lipsă de patriotism. Acuză care, nu-i așa?, poate decurge din adevărul despre frazeologia patriotardă AUR pe care l-a devoalat Corina Crețu  în declarația în care își anunța demisia din partidul lui Victor Ponta. Demisie care atrage, de la sine, pierderea de către Corina Crețu a posibilității de a candida pe lista respectivului partid pentru un nou mandat de parlamentar european la alegerile din iunie. Lipsind, în acest fel, România de aportul unei prestigioase personalități  pe care  un recent sondaj o menționează între cei 100 de influenți europarlamentari. Și, în egală măsură, de un om decis și bine documentat care capabil să dea replica meritată extremiștilor care, după cum prevăd mai multe prognoze, este posibil să intre în viitorul Parlament European.     

 Revenind la acuzația numită ,,lipsă de patriotism’’ la care vor recurge propagandiștii AUR este evident că o  putem infirma numai și recapitulând demersurile prin care, în calitate de Comisar European și de europarlamentar, Corina Crețu a reprezentat, a promovat și, nu de puține ori, a apărat Interesul Național al României Europene. Așa cum a făcut și astăzi, prin participarea sa, alături de mai mulți europarlamentari români și din țări partenere, la inaugurarea expoziției ,,Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat, o pretenție mai veche de un secol’’. Expoziție deschisă la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, în preajma dezbaterii rezoluției ,,Tezaurul României furat de Rusia’’.

 Se poate, așadar, pune întrebarea: care va fi opțiunea Corinei Crețu după ce s-a despărțit, în mod irevocabil, de partidul PRO România? Ar fi posibilă o revenire a sa în rândurile PSD? Greu de spus atâta vreme cât, în chiar declarația de astăzi, domnia sa a deplâns faptul că, în ciuda repetatelor apeluri ale președintelui PRO România și ale sale, nu s-a ajuns la o formulă de colaborare cu PSD. De unde și această decizie ,,greșită, pentru partid, pentru oamenii care au crezut în acest proiect politic și, în definitiv, pentru țară’’.  

 Desigur, nu este în intenția mea să recomand, nici Corinei Crețu și nici partidelor,  ce decizii ar putea să ia în această situație. Dar, ca observator și cronicar al istoriei clipei, m-aș bucura să aflu că, mai ales dată fiind actuala conjunctură politică internă și externă, diriguitorii treburilor noastre publice,  în primul rând cei ai diplomației, vor găsi o soluție dezirabilă pentru ca bogatul bagaj de experiență pe care Corina Crețu l-a dobândit în mandatele sale în cadrul instituțiilor cheie ale Uniunii Europene să fie capacitat și valorificat pentru afirmarea Interesului Național al României Europene.  

 Depășind, și în acest fel, poziția ingrată a ,,ghiocelului sfios’’ de pe urma căruia, de ani și ani, încă mai stăm în așteptare  la vămile Spațiului Schengen. Statut de la care, sunt, de acum, indicii că am început să ne despărțim.

                  

    

×
Subiecte în articol: corina cretu demisie pro romania