x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum va profita preşedintele Iohannis de izolarea Ungariei?

Cum va profita preşedintele Iohannis de izolarea Ungariei?

de Dan Constantin    |    24 Dec 2014   •   11:16
Cum va profita preşedintele Iohannis de izolarea Ungariei?

O recentă analiză Stratfor (22 decembrie) prezenta ca prioritate a Ungariei în 2015 evitarea izolării internaționale. Regimul lui  Viktor Orban, instalat la putere în 2010 și reconfirmat temeinic de alegeri în 2014, se confruntă cu o opoziție internă tot mai puternică în plan intern, iar în plan internațional cu deteriorarea bruscă a relațiilor cu Statele Unite pe fondul unor critici severe în Uniunea Europeană.

Analiștii Stratfor, de regulă blânzi cu Ungaria (sângele nu se face niciodata apă, la conducerea agenției) aduc în atenție la început problemele complicate pe care le are de rezolvat guvernul maghiar în plan intern, ca urmare a încetinirii creșterii economice și a cerinței de reducere a deficitului bugetar.

Soluția guvernului este clasică - creșterea de taxe și trecerea la impozitarea progresivă în locul taxei unice. Lanțurile de retail străine, care domină comerțul, sunt îngrijorate de intenția guvernului de a cere trecerea lor pe profit din 2018, cu sancțiunea desființării, care va anula strategia de slăbire a concurenței maghiare cu prețul unor pierderi. Multinaționalele din industria tutunului sunt și ele nemulțumite de taxa pe sănătate care se va plăti procentual pe cifra de afaceri, dar și de măsura înființării unui angrosist de stat care va face legătura între producători și comercianții cu amănuntul.

Deteriorarea relației cu Statele Unite pleacă, potrivit Stratfor, din cooperarea prea strânsa a Ungariei cu Rusia. Retragerea vizei  de intrare în SUA pentru 6 oficiali maghiari a declanșat în urmă cu două luni reacții severe la Budapesta. Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite este din 15 decembrie sub procedura de investigare a parchetului general maghiar pentru o plângere de calomnie depusă de șefa autorității vamale de la Budapesta.

Două companii americane susțin că au avut pierderi masive în urma fraudelor la TVA. Companii din UE (bînci austriece, grupuri media germane), se declara și ele nemulțumite de măsurile lui Orban.

Stratfor consideră ca Budapesta își poate îmbunătăți relația cu Germania în urma vizitei pe care o va face în Ungaria, în februarie 2015, cancelarul Merkel.

Concluzia analiștilor Stratfor este că presiunea SUA, decizia Germaniei de a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei și abandonarea proiectului South Stream arată limitele strategiei Budapestei.

Materialul citat (''Ungaria incearca sa evite izolarea internationala in 2015'') ocolește una din problemele sensibile pentru politica regimului Orban - relația cu România și Slovacia. Acțiunile de provocare pe care le afișează nu doar partidul Jobbik, ci și oficiali maghiari de rang înalt ridică periodic temperatura dialogului cu Bucureștii.
 
Președintele nou ales al României va trebui să se pronunțe în privința relației cu Ungaria, și în afara cadrului de alianta de partid cu Orban in interiorul PPE. Sprijinul pe care i l-a oferit Tokes Laszlo in campania electorala devine acum un balast. care trebuie repede aruncat peste bord pentru a nu starni suspiciunea romanilor.

Relația deteriorata a Ungariei cu Statele Unite va determina, in mod logic, o scadere a tonului in relatia Budapestei cu Bucurestii si o estompare a iredentismului funciar. Aceasta conjunctura face  posibila fermitatea presedintelui roman in dialogul cu Ungaria  si o abordare transanta fata de  pretentiilor de autonomie pe criterii etnice. 

Până la aniversarea unui secol de la Marea Unire, președintele României poate să-și treacă la capitolul realizari modificarea Constituției față de care Budapesta a avut mereu sugestii și a acționat prin factori interni de presiune. Un test important va fi și reluarea proiectului de regionalizare care poate arăta mai clar opțiunile lui Iohannis, sensul și ritmul schimbărilor in problemele de fond.

×