x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De-aş fi…

De-aş fi…

de Roxana Roseti    |    06 Sep 2009   •   00:00
Cine mai crede încă în basme s-ar putea spune că nu are prea multă treabă pe acasă. Dar noi ne dorim să aveţi treabă cu DVD-ul de astăzi al Cinematecii de duminică:

„De-aş fi Harap-Alb". O ecranizare liberă, în cheie parodică, a basmului „Harap-Alb" de Ion Crean­gă, ecranizare realizată de cineastul Ion Popescu-Gopo. Geniul lui Gopo a transformat drumul ini­ţi­a­tic bine­cunoscut într-o delicioasă fantezie pentru copii, adolescenţi şi de ce nu şi oameni mari, cu multiple trimiteri parodice la filmele de aven­turi. Nu mai vorbim despre ca­litatea ecranizării, despre actori, costume, decoruri.

Construit într-un stil sobru şi stilizat, „De-aş fi Ha­rap-Alb" a rămas în istorie şi pentru celebra luptă cu ursul a lui Piersic. Un film realizat cu po­si­bi­li­tă­ţile anului 1965, care pa­re cam im­posibil de realizat cu... po­si­bi­li­tă­ţile anului 2009! Şi ne pla­ce să credem că o să presu­pu­neţi de ce după ce o să îl vizionaţi. Personal zilele acestea am avut o lungă controversă cu cineva pe tema faptului că îmi place Spânul! La furioasa întrebare „De ce?", am răspuns: „Ce-ar fi fost mezinul îm­pă­ratului, cam prostuţ şi fricos, ca­re se în­chi­pu­ie Harap-Alb, fără Spân?

E ade­vă­rat că răul de Spân îl face argat şi îi pune tot felul de pie­dici, dar dacă nu se întâmpla aşa, ar mai fi reuşit el să răspundă provocărilor? Fără Spân ce-ar fi fost Harap-Alb?". În fine, discuţia rămâne deschisă şi hotărâţi după ce vă delectaţi cu acest film ce e mai convenabil să fiţi: Harap-Alb sau Spânul!

×
Subiecte în articol: editorial