x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce s-a născut Eminescu chiar atunci?.

De ce s-a născut Eminescu chiar atunci?.

de Tudor Octavian    |    29 Mai 2011   •   21:00

Desi toata lumea stie cand s-a nas­cut Eminescu, lectiile, cursurile, conferintele si cartile despre viata si opera sa incep la fel, cu ce stie toata lumea.

Unii profesori tin sa remarce acest lucru, ca toti ro­ma­nii cunoastem anul venirii sale pe lume. Dupa cum bine stiti – si-a inceput prima oara un universitar, care asta preda dintotdeauna, cursul despre poet – genialul nostru Eminescu s-a nascut in anul 1850.

Fara sa ridic mana sau sa ma scol in picioare, m-am trezit in­tre­band: De ce? Cum, adica, "de ce?", a intrebat la randul sau profesorul, ingorand modul mai mult decat necuviincios in care ma manifestam. Va rog sa ma scuzati – am zis inaltandu-ma de asta data ezitant din masa de colegi mai tineri ca mine cu opt-zece ani – dar eu de aceea am venit la filologie, ca sa ma lamuresc. Sa inteleg de ce tot ce trebuie sa invatam s-a intamplat asa si nu altfel. Corect – a spus universitarul – cu o singura observatie. Nimeni nu poate sa ne spuna de ce Eminescu s-a nascut la 1850 si nu la 1849 ori 1851. Poate veti reusi dumnea­voastra, a incheiat el dialogul, spre incantarea intregului amfiteatru. Eminescu s-a nascut la 1850 si gata! Ce mai era de intrebat?

Astazi, stiu ca nu eram nici unul din frustratii care se faceau cunoscuti cu o excentricitate inca din primele zile de studentie, nici prostul satului.

E in firea varstelor ca, dupa ce ti se umple memoria cu date si evenimente de toata mana, sa te si intrebi de ratiunea celor invatate. Iar cand te-ai dedat la de ce-uri, e greu sa te mai opresti. Majoritatea oamenilor, care tind sa cunoasca si cauza lucrurilor, nu constientizeaza schimbarea de directie, nu fixeaza momentul in care nu se mai multumesc doar cu "ce" si insista sa afle si "de ce?". Schimbarea se intampla la fel de firesc ca si aparitia primelor fire de par alb. Nu le observi, nu le numeri, iar cand iti dai seama ca esti sur, iei situatia asa cum este. Cei care se intreaba de ce albesc, nu traiesc mai mult, daca primesc si un raspuns. Dar macar stiu din ce aluat sunt facuti. Nu-i un castig, insa nici pierdere nu-i.

Iar daca te intrebi de ce Eminescu nu avea cum sa se nasca la 1250 sau la 1450, atunci intrebarea dintai nu mai pare atat de stupida. Este limpede pentru oricine ca Emines­cu nu se putea naste la 1250 sau in secolul al doilea inaintea erei noastre.

N-ar fi fost Eminescu, ar fi fost altcineva. Reversul acestei prezumtii cu valoare de adevar ce nu mai trebuie demonstrat e ca anul in care ne nastem e ceva tot atat de fatal ca anii si epocile in care este exclus sa ne nastem. Lucrurile devin astfel clare ca buna ziua: nu Eminescu s-a nascut in anul 1850, ci anul 1850 s-a nascut datorita lui Eminescu.

×
Subiecte în articol: editorial