x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la Pandrea citire!

De la Pandrea citire!

de Marian Nazat    |    14 Iun 2012   •   12:29

■ Scrie Petre Pandrea ca "Fara un minimum de toleranta erasmica si de pudoare constitutionala cadem in tiranie, in basbuzuceala otomana si pungasie fanariota'. Intoleranta aparent justitiara a Inaltului Dregator Basescu si impudoarea constitutionala a Robertei la asta ne-au adus. O tiranie ascunsa in catifea euroatlantica, dar tradata de mizeria ascultarii si filarii oricarui adversar. Data in vileag de rabufnirile pline de otrava ale ranchiunosului presedinte, incapabil sa priceapa ca nu ne poate anula dreptul de a-l contesta si ridiculiza, la nevoie. Basbuzucii portocalii au legalizat faradelegea, si lacomia lor fi-va pilda pentru viitorime. Ajunsesera sa cotropeasca Romania intreaga si s-o siluiasca dupa toanele de moment. Ocupantul din interior s-a dedat prapadului mai ceva ca hoardele migratoare de odinioara. Nimic nu a scapat poftei lor desantate si pornirii de a distruge un popor si-o tara. Prin ei, ocupantul din exterior si-a desavarsit jaful ! Hotia a atins cote nemaiintalnite, si cum sa nu-ti detesti originile otomano-fanariote ?

■ Acelasi scriitor e de parere ca "Executivul tinde la tiranie, parlamentarismul e impotenta faptei, si puterea judecatoreasca e formalism anti-vital'. Pai, presedintele Basescu spre ce tindea, daca nu spre tiranie ? Si-a anexat serviciile secrete si mare parte din justitie, a imprastiat frica si s-a autodeclarat stiutorul tuturor tainelor rostite in intimitate de fiecare opozant ori aliat. A facut din premier o marioneta, un accesoriu pe care l-a aruncat cu prima ocazie, fara remuscari si regrete. Pe parlamentari i-a insultat marinareste si i-a aruncat oprobiului public, mergand pana la desfiintarea bicameralismului. Impotenta Parlamentului se oficializase deja, o adunatura de nechemati, lipsiti de orice curaj si responsabilitate. Iesirea din neputinta s-a petrecut prin tradare, dar se stie, cine foloseste tradarea, de tradare va pieri ! Pus intre paranteze in anii din urma, parlamentarismul neoas s-a scuturat de nevolnicie printr-o motiune care l-a reabilitat intru catva. De aici inainte ar trebui sa fie constient de rolul sau fundamental in democratie si sa nu se mai vasalizeze. Din teama, ori din interese meschine, dintr-o lasitate funciara. Cat priveste formalismul justitiei, aberatiile nascute din "mica reforma' si "M.C.V' nu vor fi uitate lesne. Pete unsuroase pe poalele zeitei tematoare sa-si dezlege privirea. Daca executivul, legislativul si magistratura s-ar apleca asupra menirii lor si s-ar preocupa sa afle talcul din cuvintele "cobilitarului' surghiunit la Peris, democratia asta capitalista, pe care eu o detest sincer, n-ar mai produce atata rau si nedreptate.

■ Cica Petru Groza era "o prostituata a trotuarului politic', lasa postumitatii necrutatorul Pandrea. Azi, prostituatele politice s-au inmultit intr-atat incat "trotuarul' a devenit neincapator. Traseismul oare ce este, nu prostitutie ? Iar in lunile din urma tradarile s-au tinut lant, inchizand un cerc labartat de chemarile perverse ale Sirenei de la Cotroceni. Asa ca parasiti, fratilor, trotuarul, ca e buluceala mare !

■ In Romania lui Petre Pandrea, "Scriitorii aveau crize dentare, dar n-aveau crize intelectuale sau de constiinta.(...) Intelectualii erau bugetivori: intrau functionari la stat, iar scriitorii aveau o sinecura sau doua, pe undeva. (...)'. De atunci incoace nu s-a schimbat mai nimic, aceleasi crize...dentare. (Apropo, durerea de dinti a severului Voinescu, din ziua motiunii, o fi semnul apartenentei la elita cu pricina ?) Avem lefegii la stat, dar au cam disparut intelectualii. aia, cativa, s-au pus tuteri la descurcaretii zilei si au devenit activisti politici. Ioc crize de constiinta, insa puzderie de functionari proveniti din scriitorime. Sinecura contra partizanat politic ! Patapievicii si ungurenii (TRU, nu MRU !) pe statele de plata ale partidelor au compromis imaginea intelectualului roman si slabe sperante sa se repare curand.
"Un negutator de vorbe goale, un turiferar si un mascarici la masa omnipotentilor politici si a autocratilor sociali. Se da pe langa bogatas pentru un picus.(...) Pandeste ofranda boierilor si da cu bazdoaca unde i se porunceste', ca sa-l citez pe acelasi scriitor. Priviti cu luare aminte in jur si va veti convinge de tristul adevar.

■ "Valahia este o tara stranie: nu-i plac niciodata invingatorii si simpatizeaza mereu cu cei invinsi, chiar daca au facut parte dintre cei care au belit-o', mai zice fostul cumnat al lui Lucretiu Patrascanu. Valahia de azi si-a pastrat strania apucatura, nu s-a descotorosit de ea. Caci belitorii se randuiesc la guvernare, sustinuti de poporul iertatoriu. Penitenta e scurta aici, invinsii devin repede invingatori, fiindca romanul are memoria scurta si limba lata.

×