x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dragul meu Ralu,

Dragul meu Ralu,

de Marian Nazat    |    22 Mai 2013   •   20:21

Oamenii care te-au cunoscut şi iubit te pomenesc şi azi. Deşi s-au scurs şase ani de când te-ai hotărât să ne laşi cu singurătăţile noastre nevindecate în efemeritatea lor. O nimica toată, şase ani, o respiraţie niţel mai lungă, ce mare scofală! Dar în timpul ăsta să ştii că primăverile au rămas la fel. Ghioceii n-au obosit să tot răsară primii şi să ne împrospăteze sufletele mucezite, mereu şi mereu. Caişii, cireşii şi gutuii s-au mai semeţit iarăşi cu rodul lor floral, şi nu o dată, ci de şase ori!

Îţi dai seama, şase recolte de flori albe şi rozalii, de miresme şi vise...
Acum doar iasomia mai ţine isonu primăverii, neamurile sale de prinţese vegetale s-au scuturat toate. E un miros de veştejeală în aşteptarea verii. Ca şi în viaţa ta de atunci, clipele astea ale naturii curg aşijderea, nimic nu le-a stricat rostogolirea. Oamenii însă, bunul meu prieten, au luat-o razna, ca să nu mai zic de vremuri. Îţi aduci aminte, mă sfătuiai să intru în politică, fiindcă, aşa gândeai tu, doar astfel generaţia noastră poate să aducă un suflu nou, de primenire a clasei ce acaparase statul.

Ţi-am zâmbit superior şi am dat a lehamite din mână, în semn de refuz categoric. fii astăzi aş face aidoma, cu atât mai mult astăzi. Generaţia noastră, de care eram atât de mândri odinioară, s-a învechit şi a pierdut şansa de a schimba ceva. N-am reuşit nimic în zbaterea inutilă de a ne transforma, în primul rând, pe noi înşine. Căci în noi erau piedicile cele mari, le purtam fără să le conştientizăm pe de-a-ntregul. Ni le sădiseră sistemul de valori clădit pe egalitarismul social şi prejudecăţile imposibil de înlăturat. Deocamdată bâjbâim printr-un prezent aproape de neînţeles, mutilat de ticăloşia corporatistă şi de interese egoiste.

Ne-am pierdut orice urmă de mândrie naţională şi de aceea ne făloşim cu cel mai mare steag croit vreodată de lumea monitorizată a Guiness Book-ului. În loc de sentimente, statistici, cifre, nu emoţie. Ce bine că n-ai apucat bezmeticeala în care ne zbatem de-a valma. fii aş fi vrut să-ţi scriu altceva, să-ţi spun o poveste frumoasă, despre o ţară curată şi demnă, nu mizerii de zi cu zi. La colţ, o salcie despletită şi-a deschis bobocii şi a parfumat aerul. Încă mai e primăvară, dragă Ralu, ţi-o dăruiesc cu miroasele-i îmbătătoare şi eterne. Da, o meriţi din plin, măcar ea va dăinui vecinic şi ne va plimba încolo şi-ncoace pe vreun norişor, să-i salutăm pe cei rămaşi pe aici.

×