x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eu v-am făcut, eu vă omor!

Eu v-am făcut, eu vă omor!

de Radu Tudor    |    17 Iun 2010   •   00:00
Eu v-am făcut, eu vă omor!

Respingerea moţiunii de cenzură în Parlament şi menţinerea la putere a Cabinetului Boc reprezintă, din punctul meu de vedere, o uriaşă victorie a lui Traian Băsescu. Obişnuit de şase ani cu înfrângerea adversarilor în orice tip de confruntare, preşedintele României PDL a fost marţi, fără doar şi poate, omul zilei. Şi poate omul anului. După ce obţinuse acelaşi titlu în 2009 prin rezultatul alegerilor prezidenţiale. Lovitura titularului de la Cotroceni este cu atât mai importantă, cu cât ea a fost obţinută în condiţii de maximă ostilitate. Dacă şi cu măsuri atât de nepopulare, de huiduite şi de cinice mai poţi obţine supravieţuirea cabinetului tău, atunci n-am nici o reţinere să spun că Băsescu e un om de mare succes. Victoria dramatică repurtată împotriva a zece milioane de români afectaţi de măsurile sale - implementate cu prelungitorul Boc - ne arată un lucru pe care-l ştim din istoria modernă a României. Un conducător poate controla şi învinge majoritatea populaţiei ţării sale. Şi asta pe termen lung!

Opoziţia n-a reuşit decât nişte replici bunicele în ziua moţiunii şi un discurs, ca de obicei remarcabil, al liderului liberal Crin Antonescu. Cu o noapte înainte, pierduse confruntarea lungă şi mizerabilă într-o şedinţă, demnă de Circul Globus, pentru noii judecători ai Curţii Constituţionale. Fără nici o diferenţă în raport cu aroganţa şi atitudinea de partid-stat din vremea PDSR-PSD, PDL spulberă orice idee de opoziţie.

Spre deosebire de unele voci ale PSD şi PNL care văd în scorul obţinut la moţiune un semnal pozitiv pentru ei, personal cred că avem de-a face cu o superînfrângere. Noaptea dinaintea moţiunii a fost moartea democraţiei. Atât cu ce s-a întâmplat în Parlament prin votul amintit, dar şi cu negocierile şi presiunile exercitate până în zorii zilei din partea vârfului puterii asupra majorităţii parlamentare. Cu atâtea milioane de oameni de partea lor, cu mii de sindicalişti în stradă, cu mâncătoria şi dezbinarea din PDL ajunsă la paroxism, opoziţia n-a reuşit răsturnarea cabinetului-jucărie al lui Traian Băsescu.

Deşi puteau profita de tot acest context mult mai bine, negociind până în ultima secundă cu parlamentarii puterii care aveau îndoieli, liderii social-democraţi şi liberali au lăsat-o moale. De altfel, un personaj cunoscut din rândul lor mi-a confirmat că era pregătit să voteze pentru respingerea moţiunii dacă scorul era periculos de strâns. Destui îşi doresc să rămână la putere Băsescu şi pupilul său Boc, în acest context economic şi social atât de dramatic. Strict politic, e un calcul corect. Cu halul în care conduce azi, echipa de bambilici guvernamental FC Traian are şansa unică să ajungă la 10% în sondaje peste doi ani. Pentru cele trei formaţiunile la un loc...

În ciuda majorităţii populaţiei care-l înjură că taie pensii şi salarii, dar nu taie privilegiile de tip SRL pentru PDL, preşedintele merge înainte. Se va simţi foarte încurajat, acum că deţine şi pachetul majoritar la Curtea Constituţională, să înceapă ceea ce-şi dorea de mult. Curăţenia de vară în propria ogradă. Noul PDL, platforma intelectualilor neimplicaţi personal în afaceri, stă să răsară. Traian Băsescu vrea uciderea balaurului bicefal Blaga-Videanu. Elena Udrea vrea capul lui Berceanu, cu minister cu tot. Alţii vor şi ei tot soiul de căpăţâni mai mici, în ceea ce am putea numi răfuiala deceniului.
Moţiunea a căzut, trăiască gâtuirea marilor PDL-işti de tatăl lor. Pe principiul "Eu v-am făcut, eu vă omor". Oricum, felicitări, Traian Băsescu!

P.S.: Abia aştept să-i văd pe marii bărbaţi din PDL cum vor explica ei cât bine le-a făcut Traian Băsescu prin raderea lor din funcţii... cum era timpul... cum se vor dedica muncii de partid... cum e vremea celor mai tineri...

×
Subiecte în articol: editorial