x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Falconetti

Falconetti

de Robert Veress    |    06 Apr 2012   •   21:00

Din pacate, Basescu va ramane in istoria Romaniei. Din pacate, istoria nu retine doar personajele pozitive. Cati dintre voi – cei care ati vazut serialul 'Om bogat, om sarac' – va mai aduceti aminte de eroii pozitivi? Eu pe actori ii stiu, dar numele celor pe care i-au personificat imi scapa. In schimb, pe chiorul diabolic Falconetti nu l-am putut uita…

Fara a fi chior decat in folclor, Basescu este diabolic. Un diabolic jucator de sah politic, fortand tot timpul Opozitia la defensiva, la eschive si contra-atacuri insuficient pregatite si fara finalitate (umbrite de noi si noi atacuri dinspre Cotroceni), ramanand cvasi-permanent in prim plan.

Tactica sa a fost mereu simpla si mereu de succes: divide et impera. Divizarea societatii prin plasarea neta de o parte sau de alta a unei probleme spinoase. Cu Basescu nu exista gri (care e plictisitor si nu aduce capital politic semnificativ), ci doar negru si alb. Si "exista" negru, cand, de fapt, e alb si invers.

Treaba asta cu mandatul scurtat conditionat nu e noua si, totusi, sunt aproape sigur ca surprinde, iarasi nepregatita, Opozitia. Parea ca presedintele a renuntat la idee, cand, de fapt, oferta plutea in aer.

Zic plutea, pentru ca Basescu are de castigat, indiferent de decizia Opozitiei (care va fi, desigur, de respingere a propunerii sale).

Daca Opozitia ar accepta parlamentul unicameral si 300 de parlamentari, ar fi o victorie de rasunet a lui Basescu, care l-ar propulsa si pe favoritul sau Ungureanu spre succesiunea dorita.

Daca nu va accepta "marul otravit", Opozitia se va confrunta cu un atac teribil pe motiv de nerespectare a vointei poporului - chit ca a fost vointa unei minoritati, de fapt si chit ca electorii au fost categoric insuficient pregatiti, informati, pentru tema referendumului de modificare a Constitutiei.

Ce atu e de partea Opozitiei (dincolo de amanuntele tehnice in privinta sistemului parlamentar): Basescu si-a mai luat angajamente (inclusiv acela de a demisiona – vezi declaratia din aprilie 2007, cum ca va demisiona in cinci minute, daca va fi suspendat de Parlament) si nu le-a respectat. Ce l-ar impiedica sa recidiveze?

'Om bogat, om sarac' s-a terminat prost. Rudy Jordache (i-am gasit numele pe IMDB) il umple de gloante pe Falconetti si, considerandu-l mort, ii intoarce spatele. Insa Falconetti, inainte de a-si da ultima suflare, gaseste energia de a apuca pistolul aruncat de Rudy, impuscandu-l in spate, mortal.

Inclestarea politica la care asistam are sanse de a se termina, de asemenea, prost de tot, pentru noi toti. Basescu pare capabil sa-si 'impuste' si poporul in spate, daca acesta i l-ar intoarce, lasandu-i arma la indemana, inainte de a fi complet terminat. Celor care nu il cred in stare de asa ceva, de tradare, le aduc aminte ca a fost capabil sa inventeze pixelul albastru si sa apeleze la flacara violet.

×
Subiecte în articol: falconetti basescu