x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Idiosincrasii de iarnă

Idiosincrasii de iarnă

de Marian Nazat    |    08 Dec 2011   •   21:00
Idiosincrasii de iarnă

n) Odinioara, la Cenaclul Flacara, un ins, prins de camera de filmat, ne-a lasat pe vecie o rostire tulburatoare: 'Daca nu eram roman, fugeam in Romania!' Ehe, ce vremuri! Cat fior patriotic, cata dezlantuire de iubire de tara! S-au spulberat toate de cand cu democratizarea urii si a haosului social... Indiferenta s-a intins ca palamida si creste vrajmas. Am uitat de tara si am fugit care-ncotro, satui sa-i mai fim prunci. Nu inainte de a-i fura banii legati in batista si de a o stalci in bataie. Ne-am luat talpasita ca niste fii nerecunoscatori si am ales pribegia.

Occidentul ne-a primit ca pe 'hotii vestiti si talharii celebri' ai Europei, sporind poterele si zavorandu-si usile. Traiul din strainatate ne-a schimbat, si apusenii nu puteau sa treaca cu vederea 'devenirea' noastra. Suntem acum 'criminali si proxe­neti', am scapat asadar de impo­varatoarea mostenire a trecutului zugravit de un cronicar francez de demult. Dar, din nefericire, romanii nu mai fug in Romania, ci de Romania, semn ca tara asta nu mai exista decat pe harta. Un contur negru pe-o hartie vopsita in fel de fel de culori si atat. Depopulata si vasalizata, scopita de romanism si de simt patrio­tic. Candva o purtam in inima si de aceea inima si tara aveau acelasi contur. Rosul de pe tricolor era tocmai sangele caraus de fior national, gal­benul, Soarele sub care visam ca suntem unici, iar albastrul, cerul nemar­ginitelor sperante. Chiar, nu va e dor sa mai vibrati romaneste?

n) Stiati ca in tara asta, care inca se mai numeste Romania, copiii au ajuns sa manance mercur pe pita? Apai, nu-i rau deloc, sunt de parere sustinatorii fanatici ai noii ordini mondiale a saraciei. In curand, accesul la jimbla se va restrictiona intr-atat, incat scormonitorii tombe­roa­nelor vor fi nevoiti sa inghita doar mercur. Cica e criza planetara, sa se multumeasca si ei cu ce-or gasi prin gunoaie! In timpul aista vitreg, bogatanii lumii se prefac parsiv ca scot omenirea din recesiune. Insa nu din prispa vreunei cocioabe, ci din pala­tele opulentei obscene, can­ta­rindu-si teancurile de bancnote. Incasate, culmea, de la jerpelitii pe care, chipurile, ii salveaza de la infometarea planificata. Sunt rasplatiti indoit, si pentru declansarea crizei, si pentru inlaturarea ei cu intarziere, curata corectitudine politica!

n) Speriat de posibila plecare a investitorilor occidentali, presedintele Basescu le arata obrazul. V-ati imbuibat pe spinarea noastra si acum spalati putina golita de smantana!, e, in esenta, mesajul intaiului om in statul roman. Bancherii habsburgi nu clipesc, un muschi nu li se clin­teste pe figura. Au in sange cromozomul praduitorilor innascuti, plus exercitiul istoric al spolierii ca politica de forta. E ca si cum le-ai spune sa nu mai bea apa, vax albina! Avertismentul vine oricum tardiv, vistieriile asupritorilor s-au umplut din birul platit de Republica Supusa Romana.

n) O portie de populism nu strica la Cotroceni, norodul are naturelul sensibil la asa ceva. Marele scamator al natiei o cunoaste mai bine ca oricine si-si inmoaie alegatorii cu astfel de vorbe rascolitoare. Gloata e si uituca, caci, mai ieri, controversatul personaj se milogea la portile Berli­nului, doar, doar i-o indupleca pe nemti sa ne permita intrarea in Schengen. Domnitorul valah plecase intr-acolo cu desaga plina si o desertase in poala asprului cancelar, oferindu-i spre vanzare ba caile fe­rate, ba sistemul energetic national.... 'Luati ce va place, conita!', o imbiase atunci, mieros, ca fiece vanzator in paguba, targovetul Traian pe teutona Angela. Gazda l-a privit in raspar si i-a raspuns peste umarul prusac, de parca n-avea trebuinta de nimic. Or, tinea sa-l umileasca si mai tare pe negustorul sosit din Bizant sa-si negocieze destinul subaltern?

n) Primarul din Brad a stat vreo cateva zile in greva foamei. Edilul nu ne-a marturisit daca asta facea parte din platforma-program cu care si-a castigat electoratul la ultimele alegeri. Sau te miri ca a fost o tresarire spontana de orgoliu? Gestul ardeleanului i-a produs, nitam-nisam, un puseu de emotie poeticului ministru Igas, care ne-a recitat peltic din Topar­ceanu. Vasazica, reforma Politiei continua, versul a inlocuit pulanul, bata-te militia, 'branconierule complect criminologen' ce esti! Efectul s-a dovedit miraculos, intrucat 'greierul' bradean a iesit brusc din abstinenta locala si si-a indemnat 'furnicutele' din circumscriptie sa protesteze in 'musuroi'. Pai, daca e pe-asa, romanii toti ar trebui sa paseasca-n greva foamei, fiindca numai astfel s-or dezmetici si ai de la conducere.

n) Altadata, in preahulita epoca, dinamita era folosita in constructii. Se construiau viaducte, tuneluri, hidrocentrale, transfagarasane, se cons­truia o tara, ce mai tura-vura! Azi, cu dinamita, se darama tara de ieri. I se asaza la temelie si buum!, mai cade un furnal sau o hala. Bucati din noi! Mormane de moloz si nori de praf din care abia ne mai zarim. Adesea, am senzatia ca cineva mi-a legat si mie niscaiva dinamita la brau si ma astept oricand sa sar in aer, sa ma dezintegrez definitiv, asemenea Romaniei globalizate….

×
Subiecte în articol: editorial