x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intermezzo

Intermezzo

de Roxana Roseti    |    29 Aug 2010   •   00:00

Data naşterii: 29 august 1915. Data morţii: 29 august 1982. Aproape că nu ne putem abţine impietatea metaforei că s-a născut şi a murit în aceeaşi zi. Este vorba despre actriţa Ingrid Bergman. Într-o vreme când cinematograful era populat de frumuseţi exotice a venit din Suedia ea, Ingrid, o tânără de 24 de ani născută la Stockholm, care strălucea simplu, natural.

Până în 1939 făcuse deja 11 filme şi devenise suficient de cunoscută pentru a asalta Hollywoodul. Soseşte în California cu scopul precis de a turna, cu Leslie Howard ca partener, o nouă versiune a succesului ei suedez - "Intermezzo". Producătorul David O. Selznick a decis ca Ingrid să rămână aşa cum e. Farmecul ei a devenit chiar imaginea hollywoodiană, în ciuda specialiştilor, care susţineau că produsul "Ingrid Bergman" va fi profitabil dacă se va vinde sub un alt nume şi o altă înfăţişare.

S-a dovedit astfel că Selznick a luat o decizie inspirată, prin care cinematograful a fost iluminat de un chip strălucitor, în filme care pot fi revăzute la nesfârşit: "Intermezzo", "Casablanca", "Lumină de gaz", "Notorietate", "Fascinaţie"... În 1978, când actriţa avea 68 de ani şi era grav bolnavă de cancer, a primit rolul pianistei din filmul "Sonată de toamnă". Avea să fie ultimul rol al lui Ingrid şi cel mai complex personaj al carierei sale, recompensat cu un Premiu Oscar (al treilea din carieră) în 1979. Restul e un intermezzo precum o şoaptă de Casablanca sub lumina de gaz a notorietăţii şi fascinaţiei...

×
Subiecte în articol: insolenţa de duminică