x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iohannis vrea garanţii pentru 20 de miliarde de euro

Iohannis vrea garanţii pentru 20 de miliarde de euro

de Dan Constantin    |    04 Iul 2017   •   08:19
Iohannis vrea garanţii pentru 20 de miliarde de euro

Care este miza ședinței CSAT convocată în 4 iulie, ca simbolistică, legată de Ziua Independenței SUA? Ordinea de zi cuprinde angajamente legate de atingerea promisiunii repetate de Iohannis și la Casa Albă – alocarea a 2 la sută din PIB pentru Apărare. De aceea sunt introduse analizele privind programul de înzestrare care este finanțat de la buget și derulat sub conducerea Ministerului Apărării. Măsurile asumate de președinte sunt însă în sarcina și capacitatea Guvernului. Faptul că Iohannis a impulsionat și a acceptat ritmul rapid de soluționare a crizei politice prin instalarea noului Guvern pleacă din necesitatea de a avea asigurat mecanismul de finanțare a obiectivului „2 la sută pentru Apărare” pentru care a primit nota bună de la Administrația Trump. Iohannis, după succesul de imagine al vizitei la Washington, a evitat să fie ștampilat de parteneri ca președinte al unei țări în care angajamentele țin trei zile. Fără Guvern, cu perspective de alegeri anticipate, cu rezultate neclare de câștig pentru prietenii de suflet, toate generau o amenințare pentru poza lui Iohannis, președintele solid, care rezolvă problemele fără complicații suplimentare pentru Alianță. De aceea, Guvernul Tudose a fost „înghițit” ca o broască de Iohannis.

Nivelul de 2 la sută din PIB a devenit pentru Trump un obiectiv politic și prin prisma lui sunt apreciate eforturile reale de angajare ale membrilor NATO. În plan economic,  creșterea cheltuielilor de înarmare a forțelor NATO se reflectă pozitiv în volumul comenzilor către companiile americane, principale furnizoare de armament. Planul de înzestrare militară a României este estimat la 20 miliarde de euro până în anul 2020, din care deja sunt angajate plăți pentru avioanele F-16. „Țopăiala fiscală” ar putea să diminueze încasările și să pericliteze obiectivul „2 la sută” pentru care Iohannis a devenit paznic de far.

Ședința CSAT îi va da lui Iohannis și un mandat pentru întâlnirea din 6 iulie, de la Varșovia, în formatul Inițiativei celor trei mări. La Varșovia vine și președintele Trump, care va avea un mesaj pentru cei 12 lideri din Europa Centrală și Balcani, de întărire a angajametelor americane pe flancul de Est al NATO. După o zi, Trump merge în Germania, la Hamburg se va întâlni și cu Putin. Supărarea dintre cei doi lideri justifică cheltuieli mari pentru înarmare. Ca atare, chiar dacă Rusia și SUA își vor da mâinile pe sub masă, „2 la sută” îi obligă pe cei doi președinți să afișeze zâmbete de gheață.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis