x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Longevitate şi Spirit: Cella şi Henrieta

Longevitate şi Spirit: Cella şi Henrieta

de Elsa Exarhu    |    11 Apr 2010   •   00:00
Longevitate şi Spirit: Cella şi Henrieta
Sursa foto: Arhiva personală/

Pe scena Ateneului Român, în vârstă de 100 de ani, Cella a replicat cu umor unei urări legate de tinereţea ei: "Să-mi doreşti să dureze!".

România are un patrimoniu cultural mai bogat datorită surorilor Delavrancea. Ele au fost născute cu har. Pian sau arhitectură, excelenţa a fost de partea lor. Numeroase case remarcabile din Balcic şi Bucureşti au fost concepute de Henrieta, iar performanţa ei este aceea de a fi îmbinat în chip original şi armonios influenţe moderne cu arhitectura românească.

"Începea orice proiect printr-o schiţă foarte mică, ceva între mărimea unui timbru şi a unei cutii de chibrituri. Uneori, schiţa era începută pe nota de plată din vagonul restaurant sau pe orice hârtiuţă găsită la îndemână. Această primă schiţă nu era o căutare, ci o exprimare sigură, construită şi dictată de undeva din minte. Schiţa se amplifica şi devenea proiect de execuţie."

Regina Maria o adora pe Cella. Prietenia lor era aşa de strânsă încât mergeau adesea împreună la Sinaia sau Bran. Iată ce spunea Regina Maria despre Cella:
"O iubesc pe Cella. Este o companie perfectă. Dintre toate prietenele mele, ea este poate cea mai bună companie. Atât de inteligentă, de amuzantă, de talentată în toate privinţele, înţelegătoare şi extrem de modestă, fără să se agite, să se necăjească, să iasă în evidenţă. O fiinţă absolut naturală. Şi Maiestăţii Sale îi place să o aibă pe Cella aici «Sinaia»."

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace