x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lui Traian Băsescu îi place în garaj

Lui Traian Băsescu îi place în garaj

de Rosca Stanescu Sorin    |    05 Sep 2012   •   10:43

Reintors la Cotroceni, dupa cea de-a doua suspendare, Traian Basescu risca din nou un stagiu in faimosul garaj. Pentru ca, in prima sa iesire publica, a incalcat grav prevederile Constitutiei si a savarsit un act de tradare. Parlamentul, intrunit dupa vacanta, are obligatia de a reactiona. Si cum altfel ar putea-o face, consecvent fiind cu pozitia sa anterioara si cu deciziile luate pana acum, decat procedand la o noua operatie de suspendare a celui mai controversat presedinte din Europa?

De fapt, ce a facut Traian Basescu atunci cand a iesit la rampa? De ce se face el atat de vinovat, incat sa riste cea de-a treia suspendare? Cum a incalcat domnia sa regulile? Si de unde pana unde putem vorbi despre un act de tradare? Pentru a raspunde la intrebarile de mai sus, este suficient sa punem fata in fata doua declaratii facute de Traian Basescu si realitatile constatate de Curtea Constitutionala. La intalnirea cu membrii Corpului Diplomatic, aleasa de suspendatul intors la Cotroceni pentru prima sa iesire la rampa, dupa indelungatul stagiu in garaj, Traian Basescu a reafirmat raspicat si cu lux de amanunte faptul ca, in Romania, a avut loc o lovitura de stat esuata. Aceasta presupusa lovitura de stat a fost reprezentata de suspendarea sa de catre Parlament si de o serie de masuri luate de Guvernul Ponta, sustinut de o majoritate a legislativului. Traian Basescu le-a cerut diplomatilor, pe un ton destul de imperativ, sa comunice acest fapt guvernelor din statele in care sunt acreditati si sa arate, cu acest prilej, ca lovitura de stat a esuat, intrucat au intervenit Curtea Constitutionala, procurorii si serviciile secrete. Prin aceasta declaratie, presedintele reinstalat la Cotroceni contrazice, in mod flagrant, chiar institutia pe care o elogiaza in primul rand. Si anume Curtea Constitutionala a Romaniei. Aceasta a stabilit ca procedura de suspendare a sa a respectat Legea fundamentala, ca de altfel si procedura prin care a fost organizat si s-a desfasurat referendumul pentru demitere. Prin urmare, punctul de vedere exprimat de Traian Basescu este in contradictie flagranta cu doua decizii ale Curtii Constitutionale. O institutie care s-a dovedit a fi, culmea, aservita politic intereselor sale, motiv pentru care Presedintele i-a si elogiat activitatea iar partidul sau, PDL, sustine necesitatea depolitizarii in viitor a CCR. In ciuda deciziilor institutiei deci, Traian Basescu le cere, in mod imperativ, ambasadorilor sa confirme oficial faptul ca Romania a fost expusa unei lovituri de stat, in cele din urma, esuata.

Si mai mult decat atat. El le cere acelorasi ambasadori sa faca public, in mod oficial, faptul ca Parlamentul si Guvernul Romaniei s-ar fi facut vinovate de incalcari flagrante ale Tratatului Uniunii Europene. Si aceasta acuzatie este de o gravitate exceptionala si merita sanctionata printr-o noua suspendare.

Intre timp, surpriza: Autoritatea Electorala Permanenta, in principiu cea mai competenta institutie in materie de organizare a unor alegeri democratice la nivelul normelor europene, a readus in atentia Parlamentului si Guvernului asa-numitul Cod electoral. Un ansamblu de norme, care urmeaza sa fie adoptat si in baza caruia vor avea loc urmatoarele procese electorale. In ceea ce priveste demiterea, AEP sustine necesitatea eliminarii cvorumului.

Sursa: CorectNews

×