x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Madames et messieurs, o cafea

Madames et messieurs, o cafea

de Roxana Roseti    |    18 Apr 2010   •   00:00

Cafenelele din Paris. Acele locuri care înseamnă mai mult decât o cafea servită rapid, pe genunchii orelor trecătoare. Locuri care transfigurează un simplu trecător ori un simplu băutor de cafea. Magia conversaţiei graseiate îndulcită de cubul de zahăr cu iz parizian, fascinaţia poveştilor din spatele tejghelelor cu tradiţie.

Primele cafenele s-au deschis pe tărâm francez la Marsilia (1671), apoi la Paris. Ambasadorul Imperiului Otoman la curtea regelui Louis al XIV-lea este cel care a introdus moda cafelei în înalta societate pariziană, în jurul anului 1669, iar prima cafenea din Paris s-a deschis în 1686. Francesco Procopio de Coltelli din Sicilia este cel care a deschis cafeneaua Le Procope (care există încă). Pe aici se perindau Voltaire, Diderot sau Robespierre.

O dată cu trecerea timpului, unele dintre cafenelele pariziene şi-au câşigat o celebritate aparte. De exemplu, "Café de Flore" funcţionează din 1885, iar prin anii '40-'50 era des frecventată de Eliade. Şi "Les Deux Magots" are un "prag preţios", păşit de Picasso, André Gide, Sartre, Hemingway, Tristan Tzara. Şi aşa mai departe.

În acest week-end vă invităm să intraţi, la un moment dat, într-un joc: Café de Poeme Paris. Un "joc" boem-filosofic care îndeamnă la delăsare şi vis, în cel mai frumos mod posibil.

×
Subiecte în articol: insolenţa de duminică