x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mafia din Banat. Ramura PDL

Mafia din Banat. Ramura PDL

de Radu Tudor    |    27 Iul 2011   •   21:00

De ani buni, gasti de tip mafiot ce actioneaza cu protectie politica din partea puterii desfasoara actiuni de contrabanda. Una din cele mai profitabile este cea cu tigari aduse din Serbia. Multi au crezut ca in scandalul de la Deta niste golani au taiat cu sabia persoane oneste, care traiesc din munca cinstita in micul oras din Banat. Filierele de tip mafiot exista de mult timp in Deta. Si ca rafuiala din week-end ascunde un conflict intre doua grupari criminale, unele cu protectie politica.

Intr-un important ziar din Timisoara, Agenda, am gasit o stire ce poate fi extrem de relevanta pentru scandalul de la Deta. Iata ce scriau colegii din Timisoara pe 9 august 2010: "Consilier local la Deta, sef de retea de trafic de tigari, retinut pentru contrabanda de politistii de frontiera din Timis. Operatiune in forta a mascatilor si politistilor de frontiera timiseni pe urmele unei filiere de traficanti de tigari aduse din Serbia.

Un consilier local PDL din Deta, banuit a fi capul retelei, a fost retinut, alaturi de alti 4 carausi si 2 indivizi din Lugoj. Operatiunea, la care au participat zeci de oameni ai legii, politisti de frontiera, luptatori de la trupele speciale de interventie, lucratori SRI si procurori DIICOT, s-a desfasurat in zona frontierei cu Serbia. (...) Se pare ca intreaga activitate a retelei era coordonata de consilierul local PDL Zoran Vertopan din Deta, care a fost ridicat de oamenii legii (...) Politistii de frontiera povestesc ca imediat ce au aflat de existenta filierei au pus la punct o retea de monitorizare a traficantilor, impreuna cu lucratori ai SRI. (...)

Consilierul local de la Deta, cei doi membri ai retelei de la Lugoj si carausii ridicati pe fasie vor ajunge in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni in grup organizat si contrabanda. (...) UPDATE marti: Consilierul PDL Deta Zoran Vertopan, unul dintre carausi, si un tanar din Lugoj au ajuns dupa gratii. Judecatorii Tribunalului Timis au emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile." O alta sursa de presa importanta, pressalert.ro, ce apartine jurnalistului Dragos Bota, mentiona tot anul trecut marturia unuia dintre arestati: "Mihai Dunea, arestat si el, a povestit ca «am transportat tigarile si le duceam la domiciliul lui Vertopan. Recunosc. Pentru asta primeam de la Vertopan 300-400 euro pentru fiecare transport»". Tot pressalert.ro publica un alt amanunt extrem de important. Primarul orasului Deta si lider al PDL, Petru Roman (cel ai carui copii taie cu sabia si se afla la originea scandalului recent) a pledat in scris in fata Curtii de Apel Timisoara pentru eliberarea contrabandistului Vertopan, coleg de-al sau din PDL. Iata ce scria judecatorilor Petru Roman: "Despre Vertopan ca se poate spune ca este o persoana cu gandire matura, cu dorinta constanta de autodepasire, creativ, cu o abilitate deosebita de a gasi solutii la problemele dificile ce se ivesc in cadrul comunitatii din care face parte" si ca a absolvit, anul acesta, Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universitatii de Vest. In plus, in caracterizare, primarul face referire la situatia financiara a acestuia - "singurul venit financiar este indemnizatia de consilier, care este insuficienta (aproximativ 490 lei lunar) pentru ca mai are de platit pensie de intretinere pentru un copil, care este la fosta sotie de care a divortat. Locuieste si se gospodareste cu parintii in casa acestora". In ciuda pledoariei primarului PDL din Deta, Vertopan n-a fost eliberat. In momentul arestarii sale, Zoran Vertopan era consilier local PDL in Deta, facand parte din echipa primarului Roman. Contrabandistul era si sef al Organizatiei de Tineret PDL Deta.

Pe plan national, tineretul democrat liberal fusese condus de Monica Iacob Ridzi, anchetata de DNA pentru fraude grave si coruptie savarsite in mandatul de ministru al tineretului. Cam atat despre uriasa operatiune de contrabanda pe care o deruleaza mafia din Banat sub protectia Partidului Democrat Liberal. Tabloul se completeaza cu declaratiile vamesilor banateni (arestati recent) despre sistemul piramidal de strangere a banilor negri, de ordinul milioanelor de euro, catre varful ANAF. Nu-mi fac iluzii ca alte partide, atunci cand au fost la putere, n-au avut astfel de scursuri printre membri. PDL a promis insa ca va fi altfel, ca nu va accepta coruptia, ca moralitatea sta la baza acestui partid.

Vax albina! PDL a dus mafia pe noi culmi de progres. Notele SRI si DIICOT din Timis, Constanta si alte localitati dovedesc din plin asta. Pe langa aceste hartii, se vede cu ochiul liber ca acest partid practica infractiunea din Camera Deputatilor pana hat, la Deta, langa granita cu Serbia. Tur-retur.

×