x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mare brînza, mult caşcavalul

Mare brînza, mult caşcavalul

de Radu Tudor    |    19 Iun 2008   •   00:00
Mare brînza, mult caşcavalul

Cooperativa politică din Consiliul General are de fapt ca substrat o disperare a şmecherilor care au roit şi roiesc la Primăria Bucureşti de a nu pierde caşcavalul. Drept pentru care au bătut palma pentru o mare brînză cu vestitul oier din Pipera.



Alianţa de la Bucureşti între Partidul Democrat-Liberal şi Partidul Noua Generaţie Creştin-Democrat este una dintre marile gafe politice ale formaţiunii conduse de Traian Băsescu. După ce a cîştigat prezidenţialele în 2004 şi a propulsat Alianţa Dreptate şi Adevăr la guvernare în special pe baza unei campanii anticorupţie, PD-L a bătut acum palma cu unul dintre cei mai cunoscuţi clienţi ai DNA. De la tranzacţii dubioase cu terenuri pînă la dare de mită şi acuzaţii de trucare a unor meciuri din Liga Naţională, Gigi Becali este un tip extrem de controversat, veşnic aflat în vizorul organelor de anchetă pentru tipul de afaceri pe care le derulează. Să te aliezi cu un astfel de personaj echivalează cu o sinucidere politică. Efectele se vor vedea cît de curînd.  

Sincer să fiu, m-am lămurit cîtă valoare politică are Traian Băsescu. Credeam însă că i-a mai rămas un dram de orgoliu bărbătesc, un nivel minim de respectabilitate, măcar pentru funcţia de preşedinte. E adevărat că şi la referendumul din 2007, şeful statului i-a mulţumit lui Becali pentru sprijinul acordat. Au mai băut şpriţuri împreună, au stat unul lîngă altul la meciuri, au scuipat prieteneşte aceleaşi bomboane agricole. Dar de aici pînă să faci o alianţă politică este un compromis uriaş. Nu mai este decît un pas, dacă el probabil n-a fost făcut deja, ca preşedintele Băsescu să ia masa la ceas de seară cu Gigi Becali şi Viorel Hrebenciuc, cel pe care îl face albie de porci cu orice prilej.

După ce se împacă Traian cu Viorel, ca posibili cuscri şi aliaţi politici, va fi rîndul preşedintelui să se implice. Să-l împace pe Gigi cu Arpad Paszkany. Va urma inevitabil închiderea dosarului de la DNA şi o prietenie la valiză, între toţi, fără număr, fără număr...

Plecat din bloc-starturi cu pretenţia de partid majoritar care să facă jocurile singur de acum încolo, PD-L a eşuat deja într-o cooperativă politico-imobiliară cu partidul cumpărat de Becali, de la Viorel Lis,  ca pe o oaie gestantă.

Observînd imaginile de arhivă şi reluate de televiziunile surprinse de alianţa Băsescu – Becali, am remarcat încă un numitor comun al celor doi. Ambii îi înjură pe ziarişti cum rar mi-a fost dat să văd într-o ţară europeană. Limitarea libertăţilor de exprimare prin ameninţări, presiuni, monitorizări şi supravegheri e unul dintre cele mai grave semne ale deteriorării unei democraţii. Instituţiile internaţionale de profil monitorizează de ceva timp ţara noastră din acest punct de vedere. La timpul potrivit vor avea o reacţie fermă împotriva celor care se pretează la intimidarea jurnaliştilor.

Abia aştept să văd reacţia deontologilor portocalii în faţa alianţei turnuri-tunuri-valize cu milioane de euro. Pentru că-i preocupă doar slăvirea idolului lor şi nu sînt deloc deranjaţi de gravele ameninţări la adresa libertăţii de expresie (pe care le clamau zilnic în regimul Năstase). Liiceanu va descoperi probabil, foarte curînd, esenţa românismului mioritic, transcedental în euro, în persoana lui Gigi Becali.

Cooperativa politică din Consiliul General are de fapt ca substrat o disperare a şmecherilor care au roit şi roiesc la Primăria Bucureşti de a nu pierde caşcavalul. Drept pentru care au bătut palma pentru o mare brînză cu vestitul oier din Pipera.

Pornită la un şpriţ de noapte la Golden Blitz, Alianţa Băsescu – Becali ne dezvăluie adevărata faţă a campionului moralei şi anticorupţiei româneşti. Totul este o imensă păcăleală. Pentru fostul politician de succes Traian Băsescu, mai jos de atît nu se poate.  

×
Subiecte în articol: editorial becali