x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mari români cu baftă chioară că n-au avut iPhone

Mari români cu baftă chioară că n-au avut iPhone

de Adrian Cercelescu    |    18 Sep 2011   •   21:00

Iata un sfat care v-ar putea salva doua zile de viata si libera circulatie, in caz ca aveti drum la Paris: luati la voi chitantele pe valiza si pe tot ce e-n ea. Sigur, asta nu garanteaza ca politistii Garii du Nord n-o sa creada ca ati fu­rat valiza, dupa care v-ati apucat sa falsificati bonuri de casa. Dar ma­car i-ar putea tine ocupati cu cititul, in loc sa se holbeze la voi ca la mai­mu­ta vorbitoare de franceza.

Spun asta dupa povestea sinistra cu trei tineri romani arestati in plina rue pentru ca un frantuz strigase la doua rue distanta: 'Sariti, fratilor, ca mi-a disparut aifonu!'. Iar politistii au sarit din sectie ca din cartile lui Kafka, umflandu-i pentru ca aveau pasa­poar­te pe care scria Romania si telefoane personale pe care scria iPhone. Un nenorocit de tablagiu francez a reu­sit sa sintetizeze stralucit uriasa bataie de joc la adresa tuturor ro­ma­ni­lor care-au calcat sau n-au fost in via­ta lor pe teritoriul Cocosului. Au­zind ca unul dintre ai nostri e student la Sorbona, detinatorul bastonului de cauciuc a spus: Cum, exista o Sor­bo­na si pentru saraci?

Ce vremuri proaste pentru bonjurism si francofilie! Majoritata ne enervam gandindu-ne ca maine ne pot lua si pe noi – cinstiti platitori de impozite la noi acasa si de bilete pana in varf, la ei in Turn. Dar ia imaginati-va ca vremurile astea veneau mai devreme! Ti se sperie gandul: pierdeam cam jumatate din cartea de istorie moderna si contemporana. Incepand cu junele Alexandru Ioan Cuza, saltat de agenti pentru ca se furase o roata de velociped la el in cartier. Cu Iorga, luat pe sus dupa o borfasie lasata cu devalizare de izmene. Henri Coanda, cu lampa in ochi pentru o banuiala legata de niste chei de paispe. Brancusi – pus sa lase dalta, sa ridice mainile si sa marturiseasca de unde are inoxu'. Pe Cioran si Ionesco ii bagau clar la 'asociere in vederea comiterii', suspecti intr-un caz de furaciune de sifon la masa vecina. Cioran saracul, avand probleme cu actele din cauza convingerilor filozofice, lua si agravante - ii varau in cazier si niste violuri.

Evident, marele lor noroc e ca n-au fost contemporani cu iPhone. Al doilea – ca politistii nu ascultau la radioul din dube discursurile lui Sarkozy, in timp ce pazeau sina de metrou si capacele de canal de la Luvru. Socotind, insa, ei au scapat si noi uite unde-am ajuns.

N-are rost sa ne bagam in judecatii de subtire despre tigani/rromi si imaginea Romaniei la Paris noaptea. Daca glumele cretine cu romani au ajuns sa manance timpul pretios al televiziunilor, inseamna ca 99% din populatia locala intelege despre ce-i vorba, ca sa poata sa si rada. Vestea proasta e ca intre astia noojnoo la suta au intrat si judecatorii, care le spun la serviciu, sub forma de hotarari de instanta.

×