x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moscova redevine actor militar în Mediterana

Moscova redevine actor militar în Mediterana

de Radu Tudor    |    18 Noi 2015   •   22:53
Moscova redevine actor militar în Mediterana

În plină criză de securitate privind ameninţarea Grupării Statul Islamic şi consecinţele aten­tatelor succesive din Sinai, Beirut şi Paris soldate cu aproape 400 de morţi, comunitatea internaţională caută o soluţie comună pentru eradicarea organizaţiei teroriste.

Preşedintele Franţei, FranÇois Hollande, a declarat că Franţa va contacta SUA şi Rusia pentru un efort militar comun în vederea distrugerii definitive a Grupării Statul Islamic. Profitând de momentul de reevaluare a sa pe plan internaţional după sancţiunile şi izolarea în urma anexării ilegale a Crimeei şi invaziei militare din estul Ucrainei, Rusia a trecut imediat la pasul următor.

Ieri a lansat rachete împotriva unor poziţii din Siria ale Grupării Statul Islamic de pe nave de război amplasate în Marea Mediterană. Este pentru prima oară de la sfâr­şitul Războiului Rece când Mosco­va devine un actor militar într-o mare atât de importantă din punct de vedere strategic.

Lansarea unor rachete din Marea Caspică acum o lună a fost avertismentul că Rusia redevine un actor militar mondial, cu o agendă proprie, gata să se insinueze în cele mai importante probleme de securita­te, în ciuda faptului că e un stat nefrecventabil, nedemocratic şi care anexează teritoriile unor state independente potrivit poftei sale imperiale sovietice.

×