x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Muzica sferelor şi reclama

Muzica sferelor şi reclama

de Tudor Octavian    |    21 Noi 2011   •   21:00

Uneori, la statiile radio din Metro, se aude 'Oda bucuriei'. Multi oa­meni recunosc finalul Simfoniei a IX-a de Beethoven fara sa o fi as­cultat vreodata. Exista persoane care considera ca e o chestiune de sin­ceritate, daca nu cumva si una de barbatie, sa-si clameze incom­pa­tiblitatea cu 'muzica grea'. Cultura are praguri pe care unii nu le pot trece nici daca se instruiesc toa­ta viata. Un poet obez, dar edificat in orice, care cand se discuta de Beethoven se interesa, cu po­litetea masiva a elefantilor ni­me­riti in salonul cu cristaluri: 'Care Beethoven, compozito­rul?', n-a reusit sa treaca nicioda­ta pragul spre orchestra de viori. Pentru el, fericirea definitiva era an­sam­blul de mandoline.

De cand statiile radio din Me­tro transmit reclame la detergenti pe exultatia divina a 'Odei bu­cu­ri­ei', noul Beethoven spala bine si im­prospateaza creierele cele mai ob­tuze. In cateva randuri s-au dat cli­puri publicitare avand ca fond so­nor celebrissima oda si la unele ca­nale tv. Ideea ce face temeiul unei astfel de ingeniozitati e simpla si productiva: lumea trebuie sa se bu­cure ca a aparut, in sfarsit, deter­gen­tul care-i spala petele, care o face mai alba si mai parfumata, care o curata de jeg repede, fara me­morie, fara cazne de constiinta. Mergi la supermarket, cumperi pa­ra­lelipipedul ma­gic de detergenti si gata Bucuria! Super Bucuria. Acea Bucurie suprema care te ti­ne un timp rusinat la gandul ca ai pu­­tut atata amar de vreme sa cum­peri detergenti mai scumpi, dar nu si mai buni, pe muzica din 'Ano­timpurile' lui Vivaldi.

Cum 'Care Vivaldi?'. Vivaldi, compozitorul. Cel care vinde pe toa­­te tarabele 'Anotimpurile de vi­­val­di'. Dar nu numai pe tarabe, ci si la radio, cand se dau reclame pe fond muzical la tampoanele ace­­lea murdarite atat de curat cu al­­bas­tru. Sau la pasta de dinti ga­ran­tata de asociatiile medicilor sto­­ma­­tologi careia nu-i lipseste de­­cat un fragment din 'Messa in si minor' de Bach ca sa ne scape de carii.

Nu numai indivizii nu trec o sea­ma de praguri spirituale, ci si pro­fesiile. Meseria – ori poate arta – aceasta de autor de reclame ne con­vinge ca creatia e mai mult un fapt de curaj decat unul de dotare. Multe arte – precum 'Arta cofe­ta­ri­lor'. 'Arta pantofarilor' ori chiar completul renascentist de ma­ies­trii de la cooperativa 'Arta si preci­zie' – au avut o viata scurta, fiind­ca au ignorat relatia, mai mult ca legitima, cu muzica clasicilor.

×
Subiecte în articol: editorial