x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nici opoziţia nu vrea decuplarea de FMI

Nici opoziţia nu vrea decuplarea de FMI

de Dan Constantin    |    25 Iul 2011   •   21:00

Liderii USL au acceptat ieri invitatia delegatiei FMI de a participa la consultarea cu expertii Fondului. USL a participat la discutiile cu delegatia FMI, desi isi mentine rezervele fata de unele prevederi ale acordului de tip preventiv. Anterior, in luna //// re­prezentantii PSD, PC si PNL respin­se­sera o invitatie la discutii primita de la oficialii FMI.

USL nu este de acord cu solutiile FMI care duc la saracirea populatiei si are o alta viziune asupra rezolvarii problemelor crizei, punand accent pe cresterea economica ca motor al sporirii PIB, reducerea decalajelor si eliberarea unor fonduri semnificative pentru institutii si alte sectoare ale bugetului. Rezerve uriase sunt "ascunse" in evaziunea fiscala, in contrabanda, in coruptia generali­zata acceptate de regimul Basescu-Boc. USL nu respinge restructurarea, dar doreste in primul rand o crestere a eficientei institutiilor de stat prin im­­bunatatirea managementului si eli­minarea criteriilor politice din decizia economica. In consecinta, liderii opozitiei au prezentat masurile pe care le au in vedere in cazul acce­de­rii rapide la actul de guvernare, printr-o schimbare de fond a politicii economice care sa nu puna accent pe taieri, ci pe o repartizare echitabila a efortului de iesire din criza, prin crearea de locuri de munca si insuflarea unei sperante de mai bine.

USL a prezentat o proprie evaluare a situatiei economice actuale realizata de specialistii Opozitiei care include gradul de indatorare, nivelul investitiilor straine, nivelul foarte ridicat atat al datoriei publice, cat si al serviciului datoriei publice. Delegatia USL a subliniat ca Guvernul merge pe strategii pe termen scurt, nefiind interesat de planificarea pe termen lung si a insistat ca nu exista un dialog cu actuala putere.

A fost sustinuta in fata reprezen­tantilor FMI necesitatea unui organism tripartit pentru iesirea din criza format din reprezentanti ai Guvernului, BNR si Opozitiei care sa asi­gu­re tranzitia spre o solutie politica, in­clu­siv prin alegeri anticipate. Opo­zitia a aratat ca Guvernul nu are o lista a domeniilor prioritare pentru investitii, preferand proiecte de tipul salilor de sport, bazinelor de inot si terenurilor de sport. De altfel, programul pentru infrastructura rurala este o "smecherie cu tinta electorala". Reprezentantii USL au propus ca proiectele pe fonduri UE sa fie moni­torizate de un comitet parlamentar alcatuit din reprezentantii tuturor partidelor parlamentare.

Pozitia politica a Opozitiei in relatia cu FMI arata ca o serie de masuri anuntate in ultimele luni de liderii USL pot fi armonizate cu criteriile impuse de FMI prin scrisoarea suplimentara de intentie. Acum, cand sumele eliberate de FMI nu mai au amploarea celor din ultimii doi ani, iar accentul se pune pe finantari guvernamentale si fonduri UE, impactul insitiutiei de la Washington nu mai este atat de puternic. Centrul de greutate al evaluarilor se muta la Bruxelles si mai mult europenism poate fi acceptat de USL. FMI ramane principalul parte­ner al Palatului Cotroceni de care se leaga mesajele drastice transmise de Basescu si preluate de Boc.

×