Autoservirea Caraiman de pe Marele Bulevard. Un arătător detaşându-se dintre celelalte degete trimite către inscripţia potrivit căreia Nu servim bere fără mâncare!
Peste zece ani, băiatul cel mic, Vasile, care acum se târăşte pe sub masă, zbierând că vrea şi el o bere, se va carboniza din cap până în picioare, încercând să fure sârma de cupru de la un transformator de înaltă tensiune, pe care îl credea părăsit. S-a făcut scrum. L-au adus acasă într-o ulcică în care ţineau, de obicei, smântâna care le rămânea de la vacă după ce vindeau laptele.
*
DE PE VREMURI
Autoservirea Caraiman de pe Marele Bulevard. Un arătător detaşându-se dintre celelalte degete trimite către inscripţia potrivit căreia Nu servim bere fără mâncare! Din cele zece neoane ale localului arde doar unul. De aceea, salonul e întunecos, ca o lume privită cu ochii mijiţi. Pe la mesele risipite în imensitatea ca de hală a sălii, lume săracă, zgribulită asupra tăvii din tablă pătată de grăsime. Un cerşetor bătrân rătăceşte printre mese în căutarea unor resturi. În ciuda atât de categoricului anunţ, toată lumea vrea bere fără mâncare. Lucrurile se petrec, de regulă, în felul următor. Cetăţeanul, indiferent de vârstă şi profesie, ia o tavă proaspăt spălată, şi de aceea umedă, şi se înscrie în circuitul autoservirii, căreia i se mai spune în popor şi Plimbă tava. Nu ia nimic de mâncare. Ajuns în dreptul bazinului de bere, se apleacă, prinde elegant un pahar înalt, plin cu băutura atât de ispititoare, şi-l aşază pe tavă. În întreaga lui fiinţă se poate ghici beatitudinea omului care a găsit bere.
– Nu dăm bere fără mâncare!, declară scurt casieriţa, privind pe deasupra lui.
Faţa ei exprimă hotărârea de a nu contrazice nici cu un milimetru avertismentul de la capătul arătătorului. Cetăţeanul dă să spună ceva. Cuvintele i se opresc în gât. Casieriţa îi aruncă o asemenea privire că te miri de ce nu intră în podelele de gresie roşcată. Resemnat, se întoarce la raionul de mâncăruri şi, după lungi dezbateri interioare, pune pe tavă o prăjitură.
– Nu e de ajuns o prăjitură!, precizează răutăcios casieriţa.
Clientul prinde a da în clocot de indignare.
Reuşeşte însă doar câteva mormăituri.
Casieriţa întinde mâna şi, cu un gest scurt, dar hotărât, ia paharul de bere şi-l pune, triumfătoare, pe tejghea.
*
BASTOANELE DE CAUCIUC DULCI
Fabrica de bastoane de cauciuc se confruntă cu grave probleme economice. Primele complicaţii s-au ivit când o acţiune în forţă a jandarmilor a dovedit că bastoanele erau mult mai dure decât permiteau Drepturile Omului. S-au făcut imediat cercetări şi s-a descoperit o afacere dubioasă, prin care se fura cauciuc din compoziţia bastoanelor. Materia şterpelită mergea la firma unuia dintre inginerii şefi. O firmă de produs în serie Hopa Mitică. A fost doar începutul.
Lovitura cea mare a primit-o Fabrica în clipa când Poliţia Română şi-a îndreptat preferinţele spre bastoanele din import. Şeful Poliţiei Române a justificat noua orientare prin bogatele tradiţii democratice ale Franţei.
– Această ţară, susţinuse şeful la o conferinţă de presă extraordinară, a atins perfecţiunea în ce priveşte blândeţea bastonului de cauciuc. Mulţi dintre cei care primiseră astfel de bastoane pe spinare mărturisiseră că loviturile fuseseră atât de dulci, încât nu numai că nu simţeau nevoia să protesteze, dar, mai mult, ar fi dorit să mai primească vreo câteva.
*
TRUC
Zece inşi din Seideieni s-au constituit într-o bandă specializată în furtul cartofilor deja semănaţi. Mai întâi, ei şi-au însuşit cunoştinţele de specialitate, absolut necesare unei operaţii de furt de produse agricole. Trebuia să ştie ce sunt cartofii, când şi unde se seamănă, dar, mai ales, cum arată, să nu-i confunde, de exemplu, cu merele. Au ales cartofii şi nu, să-i spunem, verzele, pentru că acestea se îngroapă în pământ. Verzele se lăfăie, ca proastele, la suprafaţă. În cazul verzelor proprietarul îşi dă seama a doua zi c-au fost furate. Cu cartofii e însă altceva. De şterpelirea lor proprietarul ia cunoştinţă la vreo lună după. Ducându-se la ogor să vadă în ce stadiu sunt culturile agricole, constată că nu i-au răsărit cartofii. Inutil să mai facă plângere la Poliţie. Hoţii veneau noaptea cu o maşină specială de recoltat, dezgropau cartofii, îi puneau în saci şi refăceau la loc brazdele. Nici măcar un agent FBI nu şi-ar fi dat seama că s-a umblat la cartofii de dedesubt.
*
AU FURAT PODUL
Podul de peste râu, de două tone, a fost furat peste noapte şi delegaţia de la Bucureşti a trebuit să treacă dincolo, în satul vecin, unde ancheta un caz de corupţie, cu barca cu care Stelu Pandele merge la furat struguri din viile de la marginea râului.
*
GRĂSUŢA
Grăsuţa şi-a potolit foamea. Nu se mai repede la oală. Din când în când se duce totuşi la locul faptei, înhaţă un os, îl înfulecă şi iar se depărtează. Mulţumită, s-a aşezat cu botul pe labe. Deodată, îi vine chef să latre pe cineva. Pune ochii pe un ins cu fes şi flanel, care merge spre Marele Bulevard ţinând o pungă de plastic în mână. Grăsuţa îl hămăie niţel. După care se întoarce la locul ei, cu satisfacţia datoriei împlinite. Datoria de a lătra, fireşte.
Din volumul "Veselia generală", în curs de apariţie
Citește pe Antena3.ro