x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O ambulanta pentru nesimtirea guvernantilor

O ambulanta pentru nesimtirea guvernantilor

de Radu Tudor    |    25 Ian 2007   •   00:00
O ambulanta pentru nesimtirea guvernantilor

Daca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu inca nu au aflat, ii anuntca sanatatea, atat la nivel individual, cat si la nivel national, este una dintre componentele de baza ale securitatii nationale. Dupa biletele penale si interceptari ale telefoanelor ministrilor adversi, poate presedintele si vicepresedintele CSAT isi vor gasi, candva, in mandatul lor, timp si pentru problema asistentei medicale de urgenta.

Ochestiune rusinoasa pentru Romania a iesit la suprafata zilele trecute. E vorba despre protestul personalului tehnic si medical de pe ambulante. Strigatul disperat al celor ce salveaza vieti in fiecare zi se loveste de nesimitirea si indolenta fara precedent a guvernantilor. Indraznesc sa fiu foarte dur in aprecieri, pentru ca stiu cat de important e aspectul unei ambulante, bine dotata si sosita la timp, pentru viata unui om simplu.

Intr-o situatie limita, cand sanatatea cuiva se deterioreaza brusc, primul impuls e sa pui mana pe telefon, sa suni la salvare. Absolut toti cred ca ambulanta vine cu speranta de viata si sanatate. Dar lucrurile involueaza alarmant.

Inconstienti, marcati de interese, obsedati de bunastarea personala si o imagine buna in presa, lafaiti in limuzine de zeci si sute de mii de dolari, demnitarii romani au uitat demult de nevoia omului simplu. Dreptul la sanatate si interventie de urgenta este primul dintre ele, pentru ca toti platesc sume importante la bugetul sanatatii de zeci de ani.

Modul in care se administreaza acest buget, ignoranta ministrului Sanatatii, tristul personaj Eugen Nicolaescu, te revolta. La protestul disperat al angajatilor ambulantei, in care s-a tras un semnal de alarma ca nu sunt masini suficiente, ca jumatate din cele existente sunt vechi, reprezentantii Guvernului s-au facut ca ploua. Paseaza pisica incompetentei crase de la Ministerul Sanatatii la Casa de Asigurari, de la Guvern la Primarii.

Intr-o tara cu un buget de zeci de miliarde de Euro anual nu se gasesc cateva milioane pentru niste ambulante care salveaza in fiecare zi batrani, copii, oameni disperati. Nu intereseaza pe nimeni solutia birocratica. Daca Romania ar fi avut un prim-ministru sanatos, solutia ar fi venit pe loc. Ordonanta de urgenta, 400 de ambulante noi achizitionate printr-o licitatie rapida, distribuite cate 10 pe judet prin Ministerul Sanatatii. Vietile ar fi salvate, angajatii ambulantei n-ar mai fi disperati ca le mor oamenii la telefon sau in harburile cu cruce rosie pe ele. Apoi Guvernul sa se socoteasca el cu organismele din sanatate, pentru recuperarea banilor.

Pentru ca nu s-au lovit in viata lor de o situatie disperata, pentru ca in ultimii 16 ani duc o viata complet diferita de cea a omului simplu, pentru ca se opereaza in Austria sau Franta, potentatii zilei nu dau doi bani pe suferinta omului de rand. Il umilesc cu atitudinea lor sfidatoare, aroganta, dau vina pe legi, birocratie si mascheaza cum pot incompetenta lor strigatoare la cer.

N-avem, din pacate, un politician care sa se incadreze in zicala "Omul sfinteste locul".

Energia clasei politice romanesti a devenit una distrugatoare. Nimic nu se construieste, totul se darama. Nevoile sunt date la o parte, interesele sunt promovate cu o rapiditate uluitoare. Avem crestere economica pentru ministri si parlamentari, nu pentru copii si pensionari. Nu sunt demagog. Sunt pur si simplu disperat de cresterea incredibila a cantitatii de nesimtire la varful tarii.

Daca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu inca nu au aflat, ii anunt ca sanatatea, atat la nivel individual, cat si la nivel national, este una din componentele de baza ale securitatii nationale.

Dupa biletele penale si interceptari ale telefoanelor ministrilor adversi, poate presedintele si vicepresedintele CSAT isi vor gasi, candva, in mandatul lor, timp si pentru problema asistentei medicale de urgenta. Un particular din Targu-Mures, doctorul Raed Arafat, ii umileste zilnic pe guvernanti cu darurirea lui si cu dorinta sincera de a salva vieti.

Sa ne fereasca Dumnezeu de vreun atentat terorist sau de vreo calamitate naturala. Cu harburile de Dacii sau utilitare cu sute de mii de kilometri la bord se alege praful de interventia medicala.

E rusinos cand vezi cat de invocat este statutul nostru de tara membra a Uniunii Europene. Dar nu suntem in stare sa trimitem intr-un sat din Calarasi sau Suceava o salvare unui batran aflat in suferinta. Pe mine lucrul asta ma revolta la maximum, intr-o tara despre care se spune ca este bogata. Pentru clasa politica romaneasca e urgent nevoie de o ambulanta. E vorba de o suferinta cronica, ce necesita o interventie de urgenta, la cap. De unde atatea solicitari de sanatate de la o putere atat de bolnava?

Daca nu sunteti in stare sa cheltuiti 0,00001 la suta din bugetul national pentru miile de vieti omenesti ce au nevoie de ambulante zilnic, va sugerez ceva, domnilor guvernanti. Duceti-va la cersit prin Europa. Luati ambulante ieftine, la mana a doua, din Franta, Germania, Italia, Spania. Oricum sunt mult mai bune decat ale noastre. Si majoritatea celor ce va voteaza o data la patru ani s-au obisnuit deja sa fie beneficiari second hand. Pensii de mana a doua, sanatate de doi bani, politiceni de doua parale.
Asa sa va ajute Dumnezeu!
×
Subiecte în articol: editorial