x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oameni şi câini

Oameni şi câini

de Marian Nazat    |    27 Aug 2012   •   17:25

● In urma cu sase ani, langa Palatul Victoria, un japonez a fost sfasiat de o ciurda de maidanezi. Acum, Yurika Masumo, venita tot din tara Soarelui Rasare, n-a mai prins trenul de Craiova. Oricum un tren al pierzaniei. Tanara planuise sa-i invete pe "juveti' limba nipona. Habar n-avea ce-o asteapta aici, in tinutul unde cainii si oamenii sunt asemenea. Si unii si altii musca mortal, adica, sfarteca tot ce le iese in cale. Nu le trebuie un motiv anume, ucid asa, pur si simplu. Dintr-o salbaticire feroce a instinctului de pradatori primitivi. Ataca in haita ori pe cont propriu, mereu in complicitatea intunericului, si fereasca Sfantu? sa le pici in coltii letali ! Din nefericire, Romania a devenit pentru Japonia tara aia in care n-ai ce cauta. Sau, daca o faci, iti asumi riscuri extreme. Inclusiv moartea. Romania, tara cu oameni si caini asasini... Iarta-ne, buna si curata Japonie, iarta-ne !

● Norvegienii l-au condamnat pe cainele turbat Breivik la pedeapsa maxima. Vreo 21 de ani. Descreieratul a trimis in neant 77 de vieti nevinovate, dar e posibil ca peste 10 ani sa-l vedem iarasi in libertate, debitandu-si obsesiile ultranationaliste. La noi, in colonia perfid monitorizata de dulaii euroatlantici, iei 20 de ani pentru un trafic de droguri. Iar cu jumatate te alegi mintenas, fara sa clipesti. E suficient sa-l mituiesti pe careva cu o spaga mai acatarii si gata, iti cade in cap grila instantei supreme ! Dura lex sed lex, filozofeaza justitiarii talibani, nu ? La naiba, in afara dreptei masuri, Justitia e doar o sursa de dezechilibre sociale. O paparuda excentrica, amorezata in exces de sine, innebunita sa se dea in spectacole grotesti.

● Chiar, ce-o crede despre noi lumea intreaga la cap de dincolo ? Sa ne inteleaga, nici pomeneala, este imposibil. Suntem imprevizibili si nestatornici, ca o apa curgatoare, intotdeauna in schimbare. Umblam cu para si mintim de stingem, flecari si neseriosi. Deunazi, Antonescu si Ponta s-au dus la Bruxelles cu lacramatia-n bat ca sa le spuna alora ca portocaliii siluiesc valorile democratice. S-au plans pe acolo, cersind binecuvantarea stapanilor de moment ai Europei. Mai aproape, fu randul celorlalti sa bata la portile strainatatii, implorand ajutor. Din pricina unei lovituri de stat ce se savarsea in mintea candrie a monicilor imbasescizate natang. Catelandri scheunand la garduri straine dupa o bucatura de paine, ce sinistra imagine ! Occidentul a reactionat dur, inspaimantat de precedentul dambovitean. L-a chemat la ordin pe premierul roman si vai de el ce-a patit in salonul umilintei nationale ! Si de parca nu era de ajuns, prim-ministrul britanic l-a adus, sa-l mustruluiasca aspru, pret de cateva minute, in avionul oprit pe Otopeni sa i se schimbe cauciucurile... Zilele din urma, presedintele interimar a dezvaluit natiunii ca emisarii Apusului i-au cerut sa-l reinscauneze pe Ilegitim. Punct. Da ? de ce n-ar fi cerut-o, atata vreme cat inaltii nostri demnitari se intrec in turnatorii si vaicareli pe la cancelariile vestice ? Pai, daca va ingramaditi tarandu-va la picioarele barrosiene, atunci lasati-i pe ei sa decida, ce nu pricepeti ? Nu mai scuipati unde ati pupat !

● Romanii le-au zis avocatilor latratores si asa le-a ramas numele pe veci. Niste latrai la bara, aidoma fratilor latratori din cusca. Ce i-o fi indemnat oare sa-i boteze astfel pe aparatorii cei mai inversunati ai drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului ? Ce asemanare o exista intre caine si avocat nu m-am lamurit inca, desi latru de ani buni inspre pretoriu. Sau tocmai naravul asta de a marai mereu ori de cate ori se incalca norma de drept ne-a conferit statutul canin ? In definitiv, dupa cum ziaristul este cainele de paza al democratiei, avocatul vegheaza si el la normala functionare a justitiei. Altminteri, ceva imi insenineaza gandul, onomastica romana nu este deloc peiorativa. Caci cainele este simbolul loialitatii, animalul credincios si fidel...

×