x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pa, Nelutu ! Nu-l iei si pe Emil?

Pa, Nelutu ! Nu-l iei si pe Emil?

de Radu Tudor    |    20 Apr 2011   •   13:08

Mult asteptata demisie a ministrului muncii Nelutu Ioan Botis s-a produs. Cariera sa guvernamentala s-a terminat la fel de fulminant precum a inceput. Un perfect anonim in politica mare, Botis avea un singur atu : este pupilul preferat al lui Ioan Oltean, un important baron transilvan al PDL. Parasutat in functie dupa ce fostul detinator al portofoliului, Mihai Seitan, a reusit sa-si scoata din minti chiar si proprii colegi de partid, Nelutu al nostru parea o figura blajina in guvern. Daca-l intrebai ceva mai concret si rapid, se fastacea si lua o lunga si inteligenta pauza de vorbire. Se uita dezorientat in stanga si dreapta, incercand sa raspunda singur la intrebarea : " Ce caut eu in viata mea?". Trimis la inaintare de batrinul sforar cu un scop foarte clar, Botis s-a achitat cu brio de ordin. Adoptarea Noului Cod al Muncii prin asumare si semnatura ministeriala a dat satisfactie conducatorului unic, dar a starnic imense controverse in societate. Calme si de obicei cautatoare de aranjamente pe sub masa, pina si sindicatele au fost scoate din sarite de acest exemplar unic. Rememorez acum criza de nervi pe care a facut-o liderul Carte Alfa, Bogdan Hossu, dupa o incercare de dialog cu ministrul muncii. Furios ca un urs intepat de 1000 de albine, Hossu a si lansat un apel ca acest Guvern sa fie alungat cu pietre. Asa calm si atoate nestiutor, parlamentarul de Bistrita reusea performante unice, de a enerva la maxim orice partener de dialog.

Doar citeva luni i-au fost de ajuns acestui om sa ne demonstreze ca n-are ce cauta intr-o functie ministeriala. Nu-i mai putin adevarat ca mai sunt o gramada intr-o postura asemanatoare. Dar magareata a picat pe omul lui Ioan Oltean. Grabit spre parvenire ca orice provincial ajuns in fruntea bucatelor, Botis a tras un aranjament rapid. Firma pe care o controla prin intermediul sotiei si al unor apropiati sa beneficieze foarte rapid de toate aprobarile si cofinantarea statului pentru circa jumatate de milion de euro fonduri europene. A fost cea mai rapida procedura din ultimii ani pentru o firma care cerea o astfel de finantare. Oricum am lua-o, legal sau moral, e profund in neregula ce-a facut familia Botis. Faptul ca ministrul si-a dat demisia, e o recunoastere a porcariei. Gestul bistriteanului e destul de rar in politica romaneasca. El s-a produs, cel mai probabil, in urma cererii facuta de Traian Basescu. Premierul Emil Boc s-a umplut (a cita oara?!) de ridicol, sustinind sus si tare ca Botis e onest, afacerea nu era ilegala si ca totul e in regula. Constient ca pierde masiv din influenta pentru sustinerea lui Boc la sefia PDL, Basescu a marcat rapid si l-a scos din joc pe omul lui Ioan Oltean. N-a facut-o din considerente de legalitate si corectitudine. Presedintele Romaniei n-are apasari de genul acesta. A fost pur si simplu prins cu garda jos si putea primi un pumn direct in plex in competitia pugilistica din PDL.

Istoria va consemna ca un amator in ale problemelor sociale, un inginer fabricant de mobila de la Bistrita, dupa ce a fost ani buni lider PSD in orasul sau, a devenit citeva luni ministru al muncii. S-a facut de toata bafta intr-un scandal de coruptie si a demisionat. Saptamina patimilor se deruleaza dificil pentru echipa lui Traian Basescu. Lovitura de imagine ramane si a fost aplicata direct sub barbie. O rugaminte ar fi pentru seful celor doi : poate sa urmeze si Boc dupa Botis? N-ar fi exclusa o mica "re-evaluare" din partea populatiei daca-i scapati, in preajma acestei mari sarbatori crestine, de a doua si cea mai apasatoare belea a politicii romanesti.

×