x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PC s-a facut mare

PC s-a facut mare

de Ion Cristoiu    |    04 Dec 2006   •   00:00
PC s-a facut mare

Duminica, 3 noiembrie 2006, Consiliul National a decis iesirea Partidului Conservator de la guvernare. E mai mult decat o surpriza. E o lovitura.

Duminica, 3 noiembrie 2006, Consiliul National a decis iesirea Partidului Conservator de la guvernare. E mai mult decat o surpriza. E o lovitura. Din doua motive:
1. Desi Dan Voiculescu anuntase ca va iesi de la guvernare dupa admiterea Romaniei in Uniunea Europeana, nimeni nu l-a crezut. Lucru explicabil. Fie si numai in actualul regim, Partidul Conservator s-a definit printr-o politica extrem de prudenta in plan public. Miscarilor mari, radicale le-au fost preferate manevrele marunte, deseori dupa principiul biela-manivela. Amenintari grozave erau urmate de retractari penibile prin stangacia justificarilor, cele mai multe fiind luate din magazia cu vechituri a demagogiei politicianiste. Locul gesturilor publice spectaculoase a fost tinut de negocieri de culise. De aici impresia stanjenitoare de partid care se cramponeaza de Putere. Lautarii cotrocenisti din presa au prins aceasta caracteristica si au fixat-o imediat sub semnul sintagmei "solutie imorala", avansata de Traian Basescu pentru a justifica propria imoralitate politica prin aducerea PC alaturi de Alianta. In realitate, politica marunta, de excesiva prudenta, dar si de excesive compromisuri a PC in cadrul Coalitiei, nu-si are explicatia in cramponarea de Putere, ci in ceva mult mai grav. Asa cum am mai scris, partidul impartasea slabiciunea lui Dan Voiculescu de a aduce in politica stilul specific omului de afaceri. Poate si pentru ca Dan Voiculescu nu era un om politic complet. Sau, ca sa fim mai exacti, nu se hotarase inca daca sa se ia in serios ca om politic. Nu stim daca Dan Voiculescu s-a hotarat in fine sa se comporte ca un politician. Sigur e ca decizia de a iesi de la guvernare, contrazicand toate opiniile care vedeau in anunturile anterioare simple sperieturi de Halloween sau simple amenintari cu valoare santajista, da seama de vointa lui Dan Voiculescu de a face in sfarsit politica. Daca mai erau indoieli in privinta asta, reactia PNL e menita a le risipi.

Miscarea Partidului Conservator, infatisata ca protest fata de balamucul politic provocat si intretinut de Traian Basescu prin Platformisti, loveste puternic in PNL, fata de care PC s-a manifestat pana acum ca un aliat consecvent. In politica insa, conteaza interesul propriu. Daca ar fi scaldat-o din nou, PC ar fi dat din nou o mana de ajutor PNL in confruntarea cu Traian Basescu. Da, dar, in acelasi timp, s-ar fi sinucis din punct de vedere politic. Nu putea scapa nici celui mai galbejit observator ca, indiferent de cuvintele convocate in sprijin, PC ar fi adancit imaginea de partid al compromisurilor, de apendice care se crede trup.

2. Stirile parvenite din interiorul PC dadeau drept moment al iesirii Consiliului National programat pe 17 decembrie 2006. Conducerea PC a convocat insa pe sest sedinta Consiliului National pentru duminica, 3 decembrie 2006. Ce a facut ca data iesirii sa fie devansata cu doua saptamani, iar decizia sa fie luata rapid, capatand aspectul unei lovituri de teatru?

Indiscutabil, mersul diversiunii cotroceniste cu tradarea si spionajul. In calculele Marelui Papusar, pana la 17 decembrie 2006, Codrut Seres urma sa fie pus sub acuzare. Un rol crucial in acest scenariu era repartizat arestarii preventive a "tradatorilor si spionilor". Apeland la mijloacele anchetatorilor Securitatii staliniste, Parchetul si DNA au transformat detentia intr-un instrument de presiune incalificabila asupra celor arestati pentru a da declaratii vizand adversarii politici luati drept tinta. In libertate, acuzatii se pot apara in ziare, la televizor. Varati la beci nu pot transmite opiniei publice ca au fost santajati de procurori. Cu aceste marturii smulse ilegal, ajunse rapid in presa pusa in slujba Cotrocenilor, Traian Basescu intentiona sa contracareze impactul mediatic al iesirii programate pentru 17 decembrie 2006. Surprinzator pentru un partid molau. PC a dat o dubla lovitura: a) a contracarat manevra lui Traian Basescu; b) a creat un scandal politic a carui amploare lasa in plan secund eventualul scandal provocat de inculparea lui Codrut Seres, fie si pentru ca una e sa aduci la Parchet un ministru si alta e sa aduci un simplu parlamentar.

Din intreg taraboiul de duminica se desprinde o singura concluzie: PC s-a facut baiat mare!
×
Subiecte în articol: editorial dan