x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pentru că

Pentru că

de Radu Tudor    |    05 Noi 2009   •   00:00

De ce ar vota un român încă o dată pentru Traian Băsescu, după cinci ani de cruntă dezamăgire? Încerc azi câteva răspunsuri.

Pentru că la doar câteva luni de la câştigarea alegerilor, l-a forţat fără succes pe Tăriceanu să facă alegeri anticipate şi de atunci îl urăşte de moarte. Pentru că şi-a jignit cei mai apropiaţi colaboratori, folosind expresii obscene şi bădărănii pe care hârtia nu le poate suporta. De aceea mulţi l-au părăsit. Pentru că i-a ameninţat pe liberali, singurul partid istoric parlamentar, că-i va distruge dacă nu-l pun pe Stolojan înapoi în fruntea partidului. Pentru că a furat un telefon mobil unei jurnaliste şi a jignit-o grav, cu limbaj considerat oficial discriminatoriu. Nici până în ziua de azi nu şi-a cerut scuze.

Pentru că vorbeşte, culmea, despre bun-simţ, solidaritate şi soluţii raţionale - exact ce-i lipsesc lui ca lider politic. Pentru că nu a suspendat-o pe Monica Iacob Ridzi când a săvârşit un lung şir de infracţiuni dovedite prin DNA, în schimb l-a alungat pe Dan Nica atunci când acesta dezvăluia pregătirea fraudei electorale.

Pentru că pe fondul crizei economice a declanşat o gravă criză politică, sacrificând interesul naţional pentru interesul personal de a intra în alegeri cu un guvern controlat 100%.
Pentru că a declarat că şi-a văzut visul cu ochii prin alianţa PD-L cu PSD şi acum spune, onest ca-ntotdeauna, că n-a făcut niciodată compromisuri cu Iliescu şi Hrebenciuc. De parcă cei doi ar fi de la UDMR sau PNŢCD.

Pentru că în mandatul său ce cinci ani în care s-au cheltuit 250 de miliarde de euro nu s-a construit nici un kilometru de autostradă şi nici un spital nou. Agricultura, pe care acum o declară prioritate în campania electorală, a fost şi ea ucisă încetul cu încetul.

Pentru că a negociat cu un terorist, a obstrucţionat justiţia şi l-a făcut scăpat printre degete, purtând întreaga răspundere ca şef al CSAT. Pentru că încearcă fără jenă să ne convingă că el nu vrea autostrăzi. Timp în care România pierde miliarde de euro din cauza infrastructurii dezastruoase şi 2.500 de oameni mor anual pe şoselele din anii ‘60.

Pentru că miliardarii din jurul său sunt cei mai curaţi, iar ceilalţi sunt nişte mafioţi. Ai lui sunt asfaltatori oneşti, bordurişti cinstiţi, constructori de mall-uri evlavioşi, patroni de echipe de fotbal curaţi ca lacrima, băieţi deştepţi din energie de bun-simţ.

Pentru că fiica lui cea mare Ioana Băsescu n-a justificat nici până azi legal cum a reuşit să strângă un milion de euro în mandatul tatălui ei pentru a-şi cumpăra un apartament de 400 mp cu aceeaşi valoare. Pentru că fratele său a ameninţat cu moartea un lider de opinie fără să dea măcar o declaraţie la poliţie, cum era normal.

Pentru că şi-a făcut, ca şi Nicolae Ceauşescu, fiica secretar general al organizaţiei de tineret a propriului partid. Şi apoi pe banii statului şi cu ajutorul partidului, au făcut-o europarlamentar.

Pentru că foloseşte resursele statului, cheltuind zilnic zeci de mii de euro pentru campania electorală. Zboară cu avionul statului şi de trei ori pe zi, foloseşte maşini blindate, zeci de ofiţeri SPP, o cohortă de oameni de partid şi de stat plătiţi din bani publici. Doar pentru a fi reales.

Pentru că acum cinci ani televiziunile erau bune să-i critice dur pe cei care erau la putere şi făceau abuzuri. Acum sunt ticăloase pentru că-l critică pe el, care e la putere. Pentru că încalcă fără să clipească prevederile Constituţiei (afirmaţia privind dizolvarea Parlamentului pe ultimele şase luni de mandat) şi alte legi fundamentale pentru democraţie (legea partidelor politice). Pentru că România a fost în aceşti cinci ani scena răfuielilor sale personale, obiectul său de jucător. Sub zodia scandalurilor săptămânale declanşate de afirmaţiile sale iresponsabile, România s-a transformat dintr-o ţară cu perspectivă europeană într-un balamuc balcanic, condus de un politician cu viziuni despotice. Un veritabil fanariot modern.

Pentru că urinează în văzul tuturor pe conceptul esenţial al democraţiei, majoritatea parlamentară. În aplauzele unor indivizi care ne întorc în timp cu 20 de ani, pretinzându-se intelectuali şi democraţi convinşi. Pentru că organizează un referendum chiar în ziua alegerilor prezidenţiale, în folosul său personal, pledând în mod ilegal pentru un rezultat anume. Pe bani publici şi privaţi.

Pentru că acceptă trădători din tabere adverse pe care în trecut îi considera mafioţi, iar azi le oferă stele de general. Pentru că se laudă că a desecretizat două milioane de dosare ale Securităţii, cu excepţia unuia singur. Al său.

Pentru că la 6 decembrie, tot creştinul sărbătoreşte Sfântul Nicolae, numai Elena Udrea şi PD-L sărbătoreşte "sfânta zi a libertăţii, ca urmaşi ai lui Traian". Pentru că râde în hohote când pronunţă numele lui Dumnezeu, stârnindu-ţi fiori.

Pentru că nu mai suportă adevărul spus în faţă. Ca un predecesor al său ce a sfârşit trist, în uralele mulţimii.
Ne pregătim pentru un deceniu de împliniri măreţe? Asta depinde numai de noi.

×
Subiecte în articol: editorial