x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pepiniera jihadistilor din Kosovo

Pepiniera jihadistilor din Kosovo

de Vasile Leca    |    07 Iun 2016   •   14:25

Dupa sangeroasa destramare a Jugoslaviei  islamismul radical se instalat incet dar sigur in regiunea balcanica si in mod deosebit in  Kosovo. Dupa terminarea razboiului in aceasta tara se aflau in jur de 200 de moschei, astazi depasesc 790 , practic pe luna se inalta trei moschei.Unde se afla toleranta regiunii de altadata   ? Cotidianul New York Times raspunde sec dar convingator acestei probleme,” banii sauditilor si ai unor tari din Golf sprijiniti de ideologia wahhabita au influentat ,in mod deosebit, societatea musulmana a regiunii”.


Dupa unele statistici, societatea musulmana din Kosovo finantata de statele din Golf si cu” atentie” de Turcia  are un buget anual de peste sase milioane de euro.In fata acestei bogatii financiare propaganda radicala s-a apropiat de kosovari indemnand ,pentru satisfacerea intereselor financiare, spre Statul Islamic si organizatiile teroriste.

Dupa datele politiei kosovare peste 314 persoane dintre care doi kamikaze , 44 femei si 28 copii s-au inrolat in cadrul gruparilor teroriste. Unele evaluari estimeaza ca ar  fi vorba de cel mai mare numar din Europa raportat la numarul populatiei din Kosovo.Un asemenea val a fost favorizat de aparitia unui corp de religiosi extremisti finantat de statele din Golf care dupa Fatos Makolli , directorul politiei pentru lupta impotriva terorismului din Kosovo ,s-au concentrat pentru ridicalizare si recrutare unui numar tot mai mare de tineri pentru aprofundarea perceptelor islamului politic radical.


Situatia a devenit incet complicata daca avem in vedere ca in perioada 1999 cand totul se indrepta spre independenta Kosovo, societatea musulmana de aici era printre cele mai pro-americane din lume.Schimbarea situatiei a fost  legata de evolutia economica vazuta de americani ca o cale spre  democratie iar de radicalismul Islamic o sansa pentru inradacinarea wahhabismului  si salafismului in regiune .Evolutiile care s-au acelerat in ultima perioada  au atras atentia ,din pacate atat, Washingtonului  si Occidentului despre pericolul ce se prefigura asupra Europei.Radicalizarea unui numar tot mai mare persone devenea o realitate si nu o presupunere.


Oficialitatile kosovare a incercat , timid ,un control asupra fenomenului dar forta desfasurata a fost sub amploarea situtiei . Dupa kosovari cca. 300 de personae au plecat in Siria iar dupa date occidentale numarul lor a depasit 1000 aderenti  la ISIS .Fostul fief al UCK , Kacanik a devenit unul din centrele de recrutarea a jihadistilor ISIS din Kosovo, dupa serviciile secrete kosovare.Dupa sietul  activenews.ro. din Kacanik vine si temutul jihadist kosovar Lavedrim Muhaxheri care inainte de a deveni faimos a lucrat in baza americana Camp Bondsteel pana in  2010, aflata aproape de Kacanik.


Apare fireasca intrebare cum a fost posibila  o asemenea desfasurare sub ochii serviciilor secrete NATO si occidentale ? Generalul Fabio Mini , fost commandant NATO  in Kosovo explica situatia prin faptul ca “ intregul teritoriu Kosovo a fost intesat  de imami radicali care folosind densitatea in crestere a moscheilor au predicat razboiul sfant si recrutat jihadisti “.Intrebarea de mai sus are ,insa, si un raspuns impus de realitatea de astazi ,de mai multa vreme Europa si NATO s-au detasat de Balcani si de Kosovo datorita aparitiei de noi interese in alte zone .Ignorarea evolutiile din regiune poate deveni primejdioasa si asta pentru ca urmarile nu sunt  greu de prevazut.

×