x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintelui PDL, Traian Băsescu, îi e frică de mai rău

Preşedintelui PDL, Traian Băsescu, îi e frică de mai rău

de Petru Calapodescu    |    11 Iun 2012   •   10:55

Daca Traian Basescu nu mai e presedintele Romaniei, ca atare, obligat prin Constitutie sa fie echidistant politic, daca la Cotroceni se gaseste acum oficial sediul PDL, cel din Modrogan fiind compromis si de mult asimilat de cetateni cu un cuib de vipere, care a produs mult rau tarii, ar fi trebuit sa se stie. Ca sa nu se mai confunde Presedintia tarii cu presedintia unui partid pe azvarlit de la putere in aprilie, sub presiunea populatiei, si scufundat in hau acum, cu prilejul alegerilor locale. Care au legitimat printr-un vot masiv optiunea pentru USL si, mai mult decat exprimarea preferintelor pentru unul sau altul dintre politicieni, au reprezentat o directie politica generala, prefigurand alegerile parlamentare si cele prezidentiale.

Daca alegerile parlamentare vor avea loc, probabil, in noiembrie, devine tot mai actuala intrebare: "Dar cele prezidentiale?". Teoretic si la termen, acestea ar trebui sa fie in toamna lui 2014. Pana atunci, Traian Basescu ar trebui sa ramana "bun in grad" si sa stea linistit la Cotroceni, intr-o coabitare politica normala cu Guvernul USL (fie spus, chiar acum Parlamentul trebuie sa se pronunte si in privinta raporturilor dintre premier si presedinte, a modului de reprezentare peste hotare, mai ales la Consiliul European, a tarii). Coabitarea e insa o iluzie. O iluzie care nu va face decat sa iroseasca timpul si sa se soldeze cu tot soiul de diversiuni, strambe si manifestari partizane din partea actualului presedinte.

Duminica, in chiar curtea sectiei de votare, nu a pregetat sa faca o ostentativa propaganda electorala - in cazul lui, legea nu se aplica?! - pentru partidul sau, care s-ar afla in dificultate deoarece nerecunoscatorii de romani nu inteleg ca s-a sacrificat spre a-i scoate din criza. A doua zi, luni, doar mimand gluma, a comentat scurt rezultatul alegerilor scuipandu-si in san: "Fereasca Dumnezeu de mai rau!". Asta n-o spunea prototipul falimentului politic, Udrea, n-o spuneau Boc, Videanu, Preda sau alti lideri PDL, ci "presedintele echidistant ala tarii", care nu ia partea nici unui partid. Oare ce+o fi fost rau in faptul ca, satul si exasperat de politica PDL, de altfel butonata de insusi Traian Basescu, electoratul - nemaiacceptand o asa-zisa politica de austeritate, in urma cariea romanii au flamanzit, iar clientela pedelista s-a ingrasat - a iesit la vot si i-a expulzat democratic pe portocaliii vopsiti si revopsiti din mai toata tara?

Remarcam in precedentul comentariu ca alegatorii au dat un cec in alb USL. Ca are mari astptari de la aceasta constructie politica si ca, fie si in urma victoriei covarsitoare de duminica, nu e cazul ca liderii acesteia sa destupe sampania. PDL e acum asemenea unui lup ranit grav, dar asta nu inseamna ca e si inofensiv. Dupa cum euforia (remarca de altfel chiar si Ion Iliescu) poate duce la pasi gresiti, la miscari insuficient gandite, daca nu si inoportune. Razboiul pentru reabilitarea sistemului democratic, constitutional, al tarii, ca si, mai ales, pentru refacerea ei economica e abia la inceput. USL nu va avea in Traian Basescu un partener corect, ci, poate, cel mult, unul care va sta mereu la panda si va face orice spre a intra iar sub piele electoratului.

"Buturuga" de la Cotroceni nu e deloc mica si e capabila sa rastoarne un car mare. Dar votul de duminica poate fi luat si ca un test pentru un referendum de demitere a unui presedinte pentru care Constitutia e prea stramta.

×