x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Radu Anton Roman:genial, sensibil, original şi jovial

0
Autor: Elsa Exarhu 02 Mai 2010 - 00:00
Radu Anton Roman:genial, sensibil, original şi jovial


Mă bucur să pot readuce în memoria cât mai multora numele lui Radu Anton Roman. Ce bine că dincolo de emisiunile lui interesante ne-a lăsat şi o serie de cărţi valoroase! "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti - ediţie răscroită" este una dintre ele, într-o ediţie frumoasă şi cu un conţinut irezistibil şi unic, aşa cum era şi el.

Am avut un şoc de bucurie în New Delhi să aleg un tuc-tuc al cărui şofer semăna perfect cu Radu Anton Roman (cel din imagine). Este şi motivul pentru care l-am ales dintr-o sută, fără să mai ezit.

Am răsfoit din nou cu interes câteva reţete frumos prezentate de el, cu arhaisme şi diminutive neaşteptate, cu tot felul de cuvinte româneşti pierdute; iată şi un pasaj de folclor cules pentru sărbătoarea de
1 Mai, cu o reţetă de preparat vin pelin.

Vin pelin
- o legătură bună de pelin uscat, o legătură cu floare de peliniţă, un kilogram felii mere uscate, un kilogram felii gutui uscate, un kilogram felii pere uscate, 5 deca vin - jumate roşu, jumate alb, demisec/nu mai tare de 11 grade.

Jos pe iarbă stau întinse lăicere înflorite,
Şi pe ele se arată strachinile smălţuite,
Pâinea albă stă alături cu mălaiul auriu,
Iar de-o parte mari ulcioare pline toate cu rachiu.
La o vatră pe cârlige spânzură un ceaun mare
Şi alăturea aşteaptă meleşteul ţărănesc;
Mielul gras, încet, cu lene se învârte pe frigare,
Şi găluştele cu clocot în ulcele se sfădesc.
Jos, sub nucul aromatic, toţi la umbră se aşază,
Cobza, naiul şi vioara pe Arminden îl serbează;
De voiţi o primăvară cu flori albe de la rai,
După datinele ţării să cinstim pe întâi Mai;
Şi de vreţi coşare pline şi de vreţi pline hambare,
Luna roadelor iubite o primiţi voios, cu vin;
Iar de vreţi în poloboace să nu prindă vinul floare,
Faceţi cum făceau străbunii: la Arminden beţi pelin!

     N. Beldiceanu - "Armindenul" - fragmente

Citeşte mai multe despre:   tipi mişto/gagici miştoace

Ştiri din .ro


Serviciul de email marketing furnizat de