x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Răţoiul marinar

Răţoiul marinar

de Roxana Roseti    |    14 Iun 2009   •   00:00

Tocmai când mă pregăteam să vă recit din Alexandru Depărăţeanu, respectiv "Locuinţa mea de vară/ E la ţară.../ Acolo era să mor/ De urât şi de-ntristare/ Beat de soare/ Şi pârlit îngrozitor!", iată că intervine Donald. Donald Răţoiul. Al naibii răţoi iată că a îmbătrânit: zilele acestea a împlinit 75 de ani!



Personajul desenat de Walt Disney şi-a făcut prima apariţie la 9 iunie 1934, într-un scurtmetraj, dar a devenit în numai câţiva ani o vedetă. Disney dorea să creeze un erou mai neastâmpărat, ca partener pentru mereu cumintele Mickey Mouse. Dar temperamentul focos şi măcănelile supărate l-au făcut, în scurt timp, pe Donald Duck la fel de popular cu celebrul şoricel.

De fapt, Donald este vedeta unui număr mai mare de filme decât Mickey: 128, la care se adaugă rolurile sale secundare, ca partener al lui Mickey, Goofy şi Pluto. De-a lungul timpului, răţoiul a fost înconjurat de o întreagă familie: fermecătoarea Daisy, despre care nu se ştie dacă-i este prietenă, soţie sau iubită, cei trei nepoţi neastâmpăraţi şi, mai târziu, de bogatul şi morocănosul unchi Scrooge.

În 75 de ani, răţoiul a practicat cam o sută de meserii. "E un ratat, dar nu se lasă niciodată, continuă să lupte", declară compania Disney. Experţii în desene animate notează că cea mai grea întrebare este, poate, de ce personajul care vorbeşte ciudat şi râde cel mai molipsitor din întreaga galerie Disney poartă mereu bonetă şi haină de marinar, dar nu are niciodată... pantaloni?!?

Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare... "Şi te poartă sub escortă/ O cohortă/ De ţânţari subţiri în glas/ Înzestraţi la cap c-o sculă/ Minusculă/ Cu pretenţie de nas."

×
Subiecte în articol: editorial