x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revoluţia, etapa pe librării

Revoluţia, etapa pe librării

de Tudor Octavian    |    16 Aug 2011   •   21:00

Parisul, Orasul lumina, ar trebui sa aiba librarii la tot pasul, dar nu are. Cu toate acestea, negotul cu carti nu e in faliment. Disparitia librariilor vine, paradoxal, cu pro­fit pentru toata lumea – editori, comercianti si cumparatori – pentru ca noile formule de distribuire a cartii, bazate pe o foarte eficienta circulatie a informatiilor, au sporit castigul prin ieftinirea parcursului.

In 1990, la New York, trebuind sa-i aduc unui medic din Bucuresti un tratat de chirurgie, am colindat cele mai mari librarii, gandind ca il pot cumpara intr-una dintre ele. Inocenta mea in materie l-a de­terminat pe un vanzator in etate sa-mi explice in ce chip se vindeau in Statele Unite cartile cu tiraje de­dicate unui public bine parcelat: prin comenzi la editor si prin pos­ta. Interesatii fiind raspanditi in toata lumea, o distributie tra­di­ti­o­nala prin librarii era sortita esecului. Important era ca publi­cul sa capete informatia, livrarea fiind treaba unor firme specia­lizate.

Internetul a devenit astazi partenerul ideal al editorilor de pretutindeni. Recent, in Anglia, a inceput sa functioneze o retea de editare de un tip aparte, de neimaginat pana de curand chiar si pentru autorii de literatura stiintifico-fantastica. De fapt, e vorba despre o retea de oficii mo­deste ca prezenta, unde poti co­manda pe loc dintr-un depozit di­g­i­tal de titluri oricare dintre cele cateva sute de mii disponibile. Dupa nu­mai o jumatate de ceas, primesti din atelierul adiacent exemplarul co­mandat, tiparit si el tot digital. Tirajul, prin urmare, va fi exact cat cererea. Costul pe exemplar e, intr-adevar, mai mare decat al ace­leiasi carti tiparite in zeci de mii de copii, insa e fapt ca persoana care cere cartea chiar are nevoie de ea. Castigul e la timp si la accesibilitate si justifica sporul de cost.

Tin minte ca, prin anii ’80, intr-un magazin satesc din Maramures, unde taranii trebuiau sa aduca oua si gaini ca sa primeasca la troc so­cialist ulei si zahar, existau si ca­teva rafturi cu tot felul de carti ajunse acolo "prin repartitie de la judet". Intre ele, un tratat de tur­nare a fontei si niste volume dintr-o colectie academica de filozofie. Asta le lipsea satenilor de din­colo de Gutai, un tratat de tur­nare a fontei!

Cine va avea desteptaciunea sa creeze o retea nationala de in­formare pe internet si de distri­buire a cartii, la care sa avem acces lesne si cu efect rapid, va face avere. Oricat de prospera poate sa para pe moment o retea repu­blicana de librarii cu mii de titluri in raft, sfarsitul afacerii e previzibil.

×