x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale #Rezist-ul polonez, complet diferit de cel romanesc

#Rezist-ul polonez, complet diferit de cel romanesc

de Dan Constantin    |    27 Iul 2017   •   10:28
#Rezist-ul polonez, complet diferit de cel romanesc

Se încearcă de unii comentatori, dar și prin maniera de redactare a informațiilor, să se acrediteze ideea că protestele din Polonia împotriva legilor de reformare a justiției sunt similare cu manifestațiile #rezist din România.

Este o operație de manipulare deloc subtilă, cu un caracter politic evident, pentru a asigura un suport în perioada de vacanță protestatarilor de la București.

În realitate, motivațiile și țintele mișcării #rezist din România sunt complet diferite de cele din Polonia, doar recuzita manifestanților și domeniul Justiției apropiindu-le.

În orașele poloneze, demonstrațiile au fost declanșate de acțiunile Partidului Lege și Jusțiție, care a promovat în Parlament trei legi care afectează grav independența judecătorilor, a instanțelor, până la Curtea Constituțională. Guvernul, prin ministrul Justiției, va putea să schimbe și să numească șefii tribunalelor. Parlamentul, dominat prin majoritate absolută de partidul lui Kaczynski, este introdus prin noi reglementări în mecanismul de desemnare a reprezentanților în Consiliul Superior al Magistraturii. Elementele de politizare a justiției sunt evidente, Partidul Lege și Justiție dorind să aibă un control asupra magistraților printr-un pachet legislativ intitulat ,,de reformare a Justiției”. Pentru ,,a vinde la export” ofensiva împotriva independenței Justiției, puterea de la Varșovia spune că ținta acestor modificări de substanță ar fi lupta împotriva corupției. Instituțiile europene nu au putut fi înșelate, avertismente și posibile decizii de sancționare a Poloniei arătând că situația Justiției a devenit gravă și se îndepărtează de principiile democratice din UE. Cine sare în apărarea Poloniei? Viktor Orban, și el promotor al unor derapaje dictatoriale, cu tentă antisemită în Ungaria.

,,Rezistenții” de la București au demonstrat împotriva Curții Constituționale, țintă a regimului Kaczynski în Polonia. Ei susțin vehement DNA, cu abuzuri cu tot! Se opun aplicării în Codul Penal a hotărârilor CCR. Ei au un suport în președintele Iohannis, care a aprobat public decizii anticonstituționale ale procurorilor anticorupție. Comentatorii de la București și manipulatorii de informații acreditează ideea că președintele polonez a ascultat vocea poporului când a blocat două legi, dar uită să spună că melodiile  #rezist de la București au ținte total opuse cu manifestanții din Varșovia și se confundă de fapt cu mesajele lui Kaczynski.

 

×