x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Se fraudează deja alegerile parlamentare!

Se fraudează deja alegerile parlamentare!

de Ion Cristoiu    |    09 Iul 2008   •   00:00

După opinia noastră, cele întîmplate la prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral reprezintă un fapt de o gravitate ieşită din comun.



Ocupate pînă peste cap cu nunta lui Chivu, ziarele şi televiziunile au tratat ca pe un fapt divers unul dintre cele mai importante momente politice ale lui 2008: decuparea de către Comisia de Cod electoral a colegiilor uninominale din 10 judeţe. Potrivit Legii, decuparea colegiilor uninominale e de resortul Comisiei de Cod electoral constituită de către Parlamentul României. Termenul de finalizare: 19 iulie 2008.

Şedinţa de decupare a colegiilor din primele 10 judeţe a avut loc luni, 7 iulie 2008. Membrii Comisiei au anunţat că procesul va continua săptămîna viitoare sub ameninţarea unei alte prevederi a Legii: dacă nu se încheie pînă la 19 iulie 2008, guvernul îşi asumă dreptul de a trece el la decuparea colegiilor. Votul uninominal, o noutate absolută în istoria noastră postdecembristă, nu pare prea interesant presei noastre libere şi independente. Asta deoarece puţină lume sesizează un adevăr incontestabil: Fiind vorba de o noutate absolută, presa, societatea civilă, opinia publică sînt obligate să vegheze ca nu cumva, profitîndu-se de premieră, votul din iarna lui 2008 să fie fraudat.

La votul pe listă şi la vot în general, fraudarea se poate petrece la numărarea voturilor. De aceea se şi spune, cu o nuanţă de ironie: Nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Votul uninominal ne dă şansa de a avansa o variantă a acestui adevăr deja axiomă. Şi anume: Nu contează cine votează, contează cine decupează! Cine decupează colegiile, desigur.

Despre importanţa felului în care se decupează colegiile s-au scris deja cărţi. Nu există vreo carte să nu avertizeze asupra aşa-numitului fenomen: gerrymandering. Cuvîntul vine de la numele guvernatorului de Massachusetts Eldbridge Gerry şi de la salamandră.

Guvernator de Massachusetts  între 1810 şi 1812, Eldbridge Gerry a decupat în aşa fel colegiul pentru votul uninominal încît să cîştige doar partidul său. Pentru că decuparea avea forma unei salamandre, Boston Gazette din 26 martie 1812 a luat atitudine reproducînd forma de salamandră a colegiului şi dînd fenomenului porecla rămasă celebră: gerrymandering. Gerrymander defineşte astfel formula de fraudare a alegerilor nu la numărarea voturilor, ci la decuparea colegiilor.

În aceste condiţii lucrările Comisiei de Cod Electoral a Parlamentului trebuie să devină pentru presă, pentru opinia publică mai importante decît lucrările CSAT, ca să dăm un exemplu. Abordarea primei etape de decupare ca un fapt minor ne spune că ziarele şi televiziunile nu sînt conştiente de importanţa crucială a trasării colegiilor uninominale. Dar nu numai atît. Pentru că decuparea poate fi fraudată în avantajul celui care decupează – de regulă formaţiunea de la guvernare – Legea a stabilit că ea trebuie realizată de o Comisie parlamentară reunind reprezentanţi ai tuturor partidelor. De ce o astfel de comisie? Pentru că în decupare să-şi poată spune cuvîntul toate formaţiunile.

Din puţinele articole dedicate decupările primelor 10 judeţe, aflăm că în Comisie au fost adoptate doar propunerile PSD şi PNL. PDL – reprezentat de deputatul Valentin Iliescu – nici n-a fost luat în seamă. Ba chiar, cînd Valentin Iliescu a protestat, colegii săi din PSD şi PNL l-au luat peste picior. Presa abordează întîmplarea ca pe un fapt monden.

După opinia noastră, cele întîmplate la prima şedinţă a Comisiei de Cod Electoral reprezintă un fapt de o gravitate ieşită din comun. Două formaţiuni – PSD şi PNL – şi-au dat mîna pentru a impune o decupare în favoarea lor. O altă formaţiune cîştigătoare a scrutinului local, creditată cu şanse uriaşe la parlamentarele din acest an, PDL, nu e lăsată să-şi spună cuvîntul. Nu contează cine votează, contează cine decupează! Impunînd propriile decupări în detrimentul PDL, PSD şi PNL fraudează deja scrutinul din iarnă. Că presa şi societatea civilă nu se sesizează mai e de înţeles. Nu s-au prins de gravitatea momentului. Dar că nici conducerea PDL nu face scandal, asta chiar că nu mai de înţeles.

×
Subiecte în articol: editorial