x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Secretul lui Polichinelle. Regina e portocalie

Secretul lui Polichinelle. Regina e portocalie

de Radu Tudor    |    09 Mar 2011   •   15:25

De la începutul declanşării operaţiunii ordonate de CSAT în vami şi punctele de frontieră m-am hazardat să afirm ca totul are un substrat politic. Iata că aventurarea mea pare să fie confirmată pe zi ce trece de evoluţii şi declaraţiile celor implicaţi. Dupa ce săptămâna trecută, apele s-au separat într-o măsură importantă în PDL, s-a tras linia. Intrăm pe sprintul final spre Convenţia Naţională a PDL, moment în care se va decide pe mâna cui va rămâne partidul : Băsescu sau greii reprezentaţi de Vasile Blaga?

Am scris şi în trecut despre războiul dintre cei doi. Şi am spus că mizez pe Blaga, deşi preşedintele României e cel mai puternic şi influent personaj al momentului.

În scandalul corupţiei din sistemul vamal, primul dintre învinuiţi a fost chiar şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Traian Radu Mărginean, un apropiat al lui Blaga. În paralel cu această primă lovitură, un sindicalist aflat în relaţii bune cu Palatul Cotroceni a lansat povestea tablei de şah, a pionilor, turelor şi reginei. Unii sunt în puscarie, alţii cercetaţi, restul într-o libertate destul de tensionată.

Când a devenit clar că Vasile Blaga nu va pierde partidul din mână, iar cei trei porumbei - Preda, Voinescu, Macovei – sunt respinşi de majoritatea reprezentanţilor centrali şi teritoriali, a fost dat semnalul de luptă. La un interval de 24 de ore, două voci din corul Cotrocenilor au lansat semnale foarte clare. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a lansat varianta aruncării peste bord a greilor din PDL pentru ca partidul să aibă o şansa de revenire de la 15 la sută (cât are acum) la 30 la sută (pentru locale, în 2012). Apoi iese Vasile Lincu şi sugerează clar că regina corupţiei din vămi este din PDL, mai precis Vasile Blaga, ajutat de Traian Radu Mărginean şi Eugeniu Petrescu. Ca garnitură, şeful Pro Lex l-a mai furnizat presei şi pe Vasile Marica, un alt personaj vizat personal de Traian Băsescu prin atâtea declaratii neinspirate dar transparent duşmănoase.

Personal sunt convins că bătălia a intrat în faza finală, cea mai sângeroasă şi cea mai suculentă pentru mass media. Preşedintele Băsescu luptă cu disperare, direct sau prin interpuşi, să păstreze influenţa totală asupra formaţiunii. Să-şi pună în conducere nişte jucării de pluş, lipsite complet de personalitate şi mereu dipusă la aplicarea fără crâcnire a ordinelor venite din deal. Dacă vreţi, nişte clone ale lui Emil Boc, cel a cărui de-personalizare atinge cote şocante pentru o fiinţă deţinătoare de carte de identitate.

Pâna la interesantă zi de 14 Mai, când vom vedea superba democraţie portocalie în manifestarea ei plenară, pumnii, coatele şi chiar cuţitele înfipte pe la spate vor fi la ordinea zilei.

Aşa cum s-a văzut la testul de vinerea trecută, peste 80 la sută din voturile Convenţiei Naţionale sunt controlate de Vasile Blaga, Radu Berceanu, Sorin Frunzaverde şi alţii. Adică de greii pe care Sebastian Lăzăroiu sugerează să fie aruncaţi peste bord. Cu foarte multă autoritate, cu mijloace extrem de persuasive sau prin orice metode mai mult sau mai puţin ortodoxe, Blaga e stapân pe situaţie. Buldogul latră şi e gata să muşte pe oricine atentează la bucăţica sa de os.

Sunt două variante de lucru pentru viitor. Fie preşedintele României, prin sfori trase în mod ne-democratic, o să-i radă pe greii partidului, tăvălindu-i în scandaluri de corupţie. Şi va "curăţa” partidul pentru a face loc haremului Macovei-Udrea-Anastase-Turcan & co. Fie Traian Băsescu va abandona lupta pentru PDL, stimulând orice scandal şi acuzaţie gravă la adresa partidului deja foarte compromis, mergând pe ideea înfiinţării unui nou partid, cu loialii săi în frunte. Potrivit sociologilor, şanse ar fi. Piatra de moara e însă şi ea la fel de certă. Numele Băsescu atrage enorm de multe antipatii, chiar mai multe decât simpatiile uriase avute în 2005.

Situaţia e foarte complicată, dar şi provocatoare pentru noi, jurnaliştii. Ţara se scufundă în smoală fierbinte a preţurilor care au luat-o razna, având ca fundal sonor corul vocilor puterii care cântă aria calomnioasă a ieşirii din criză. Un soi de horă câmpenească în jurul catafalcului. Oricum, ne-am liniştit. Am aflat secretul lui Polichinelle. Regina e portocalie. Urmează ca ea să fie furată într-o nuntă aranjată cu dar foarte mare, obţinut din vânzări anterioare.

×