x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Serviciul Nodoros, cu clondir şi cărnaţi

Serviciul Nodoros, cu clondir şi cărnaţi

de Radu Tudor    |    18 Oct 2007   •   00:00
Serviciul Nodoros, cu clondir şi cărnaţi

Genialul romăn Ion Luca Caragiale, cel care a inţeles cel mai bine in ce constă esenţa romănismului, scria un articol intitulat "O nouă decoraţie" in publicaţia Bobirnacul, la 16 Martie 1879.


Genialul romăn Ion Luca Caragiale, cel care a inţeles cel mai bine in ce constă esenţa romănismului, scria un articol intitulat "O nouă decoraţie" in publicaţia Bobirnacul, la 16 Martie 1879.

Recitindu-l, mi-am dat seama că realităţile de atunci, acum aproape 130 de ani, sunt incredibil de asemănătoare cu cele de azi. Atăt de puţin am evoluat ca popor şi mentalitate, incăt citind o istorioară veche de peste un secol, vedem totul ca intr-o oglindă de pe care dăm praful.

Voi reproduce in continuare acel articol, după care trag unele concluzii. Exprimarea din epocă face textul şi mai savuros, de parcă geniul lui Caragiale nu ar fi fost indeajuns.


O nouă decoraţie

"In vederea servicielor ce unii din gardiştii patrioţi vor da patriei in viitoarele alegeri, prin mintuirea argumentelor, despre cari se vorbeşte mai sus, s-a luat in cercurile oficiale hotărirea de a se institui un nou ordin, o decoraţie nouă.

Decoraţia va fi astfel compusă :

Două reteveie incrucişate pe o parte a medaliei ; in virful uneia va sta o pălărie de carbonar şi jos o pereche de cizme scilciate, emblemele apilpiselii civice.

Pe partea cealaltă a medaliei va fi săpat un clondir, iar imprejuru-i va fi o coroană cu toate cele obişnuite pe medalii, atit numai, că in loc de cele două ramuri de laur, vor fi doi cirnaţi.

Amindouă feţele medaliei sunt emblemele comemorative ale vremii de grea cumpănă prin care trece patria.

Medalia, in loc de cu panglică, se va atirna de piept cu o şuviţă de păr, pe cari baieţii patriei vor avea grijă să şi-o procure, prin invălmăşeala alegerii, din orice barbă de opozant le-o veni mai la indemină.

Acest ordin, după chiar natura serviciilor pentru cari se va hărăzi baieţilor patriei, se va purta numele de "Serviciul Nodoros".



Dacă acest rafinat psiholog al poporului romăn ar fi trăit şi astăzi, scria probabil acelaşi text superb, modificănd doar, pe ici, pe colo, nişte denumiri.

Carevasăzică onorabililor, ce avem noi azi faţă de acum 130 de ani?

Patrioţi avem, pe post de gardişti? Cu duiumul ! Cap de listă e ţuluşul, prototip clasic de funcţionar umil şi servil, ce răspunde la telecomanda puterii cu un lătrat zdravăn şi o muşcătură la adresa nemernicilor care vor răul stăpănului, oricare va fi fost acesta.

Clondir şi cărnaţi? In plin scandal politic şi mediatic in care personagiul Decebal Traian, rupt parcă din filmele cu Birlic, ia şpagă palincă şi caltaboş de la ageamiul Ioan Avram, nimic nu mai trebuie demonstrat.

Vremuri de grele cumpănă? Mai rău ca acum nu a fost niciodată din punct de vedere politic. Actuala putere şi-a dat examenul de stat in haos, instalat in Decembrie 2004, cu o mănă de hăbăuci conduşi din Dealul Cotrocenilor de Cel Dintăi.

Şuviţă de păr din barba opozanţilor? Ca un făcut, numele importante executate politic la comandă au lăsat ceva fire prin dosarele DNA.

Aduc aici in discuţie doar barba lui Patriciu şi mustaţa lui Remeş.

Alegeri? Se apropie cu paşi repezi vreo cinci sau şase şi nu durează mult. Doar doi ani... Greaţa răfuielilor politice va cuprinde peste 51 la sută din populaţie, care nu se va prezenta la vot. Din cauză că nimic din ce-i preocupă zilnic nu se regăseşte in gălceava interminabilă a foştilor iubiţi, deveniţi acum duşmani de moarte portocalie. Pentru o minimă legitimare insă, vor apărea destui muşterii şi ageamii care să susţină puterea, proţăpită in deal sau mai la vale.

Băieţii patriei, cei care execută comenzi de la stăpănire fără minim discernămănt, sunt pe plaiurile dămboviţene de peste un secol. I-a dibuit Caragiale, au devenit atotputernici in vremea comunismului, se consacră azi, in Romănia europeană, prin abuzul de putere aşa zis democratică.

Merită cu toţii Serviciul Nodoros, aici, in capitala balcanică a intrigilor de palat.

×
Subiecte în articol: editorial