x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi dacă Băsescu are dreptate?

Şi dacă Băsescu are dreptate?

de Lucian Avramescu    |    01 Dec 2009   •   00:00
Şi dacă Băsescu are dreptate?

Filmul este trucat, urlă Traian Băsescu. Filmul este contrafăcut. Aiurea! Orice fiinţă care a lucrat la montaj în tv sau cinema tografie îşi dă seama că nu se poate opera o adăugire pe fotogramele acelui filmuleţ. Priviţi cum chelia preşedintelui se clatină în clipa în care izbeşte cu sete faţa acelui copil! Pe scenă, Roberta Anastase exclamă înmărmurită: "Dacă cineva a filmat asta, s-a terminat". În maşina cu care pleacă de la locul mitingului, Băsescu se confesează celor prezenţi spunând că a pleznit un puşti. Iată-l însă declarând, la trei ore după evenimentul televizistic de la Bucureşti, că totul este o minciună. Pe ce se bazează? Pe credinţa că suntem proşti. Şi dacă suntem cu adevărat proşti?



Băsescu ne consideră proşti. Am scris asta nu o dată în aceşti ani. Reiau subiectul, însă cu un amănunt care mi-a scăpat. Nu cumva Traian Băsescu are dreptate? Succesul lui politic şi public s-a bazat mereu pe credinţa că suntem proşti. Şi  a avut mereu succes. A fost crezut şi când a spus că albul este negru şi negrul este alb. A fost crezut şi atunci când a spus despre un om că este un nemernic şi a fost de asemenea crezut când a doua zi a spus despre acelaşi om că este un erou. L-am văzut în corzi într-o emisiune dirijată excelent de Răzvan Dumitrescu, în care a fost cuplat şi un reportaj de la un miting ploieştean. Traian Băsescu aplică scurt, profesionist, cu experienţă de miliţian o lovitură în faţă unui copil. Înţeleg că acel copil fusese mai devreme pe scenă şi din greşeală rostise la microfonul pe care chiar Băsescu i-l dăduse "Trăiască Iliescu!", în loc de "Trăiască Băsescu!". L-a urmărit ca un animal de pradă şi atunci când i-a venit bine, aşa cum a făcut cu toţi adversarii lui, a lovit. A lovit cu o mişcare exersată pe lângă umărul unei femei concentrate pe amărăciunile ei. L-am văzut pe Băsescu bâlbâindu-se. Poate copilul m-a înjurat, poate a spus ceva urât. E totuşi un copil, zice realizatorul. Da, dar o să mă mai gândesc, nu îmi aduc bine aminte. Peste trei ore, Traian Băsescu îşi aminteşte că nu a bătut în viaţa lui un copil, că n-a bătut în viaţa lui o femeie, că nu şi-a lovit niciodată nevasta. Dumnezeule, sunt zeci de mărturii de la oameni care-l cunosc bine şi care-l dau expert al capetelor în gură. Filmul este trucat, urlă Traian Băsescu. Filmul este contrafăcut. Aiurea! Orice fiinţă care a lucrat la montaj în tv sau cinematografie îşi dă seama că nu se poate opera o adăugire pe fotogramele acelui filmuleţ. Priviţi cum chelia preşedintelui se clatină în clipa în care izbeşte cu sete faţa acelui copil! Pe scenă, Roberta Anastase exclamă  înmărmurită: "Dacă cineva a filmat asta, s-a terminat". În maşina cu care pleacă de la locul mitingului, Băsescu se confesează celor prezenţi spunând că a pleznit un puşti. Iată-l însă declarând, la trei ore după evenimentul televizistic de la Bucureşti, că totul este o minciună. Pe ce se bazează? Pe credinţa că suntem proşti. Şi dacă suntem cu adevărat proşti?

Doamna Olguţa, octogenară din Drumul Taberei, prietenă a scrisului meu, îmi spunea că s-a dus a doua zi în piaţă să-şi cumpere ceapă. Femeia a rămas înmărmurită ascultând discuţia dintre trei persoane aflate la aceeaşi tarabă. "Cum îi rabdă Dumnezeu pe aceşti nemernici, care iată ce i-au mai făcut domnului preşedinte?" Nemernicii de moguli, nemernicii de ziarişti. Femeia a plecat scârbită, uitând să-şi mai cumpere ce avea de târguit. Au apărut pretinşi experţi care găsesc argumente caraghioase în legătură cu acel film. Domnilor, filmul acesta nu este o poză de nuntă în care decupezi chipul mirelui şi lipeşti în loc amantul pentru a-i face rău miresei. Sunt zece personaje pe puţin în acele cadre şi este o continuitate şi fluenţă a mişcărilor. Dacă tai dintr-un asemenea film "sar capete", cum zic oamenii care cunosc această meserie. Nu sare nici un cap, nu este nici o mişcare discontinuă şi în nici un caz nu se pot adăuga personaje sau fapte. Nici CIA-ul, nici Mosadul, nici alte servicii secrete nu pot realiza asemenea performanţă diabolică. În SUA, în timpul campaniei lui Obama, îmi aminteşte asta prietenul meu Octavian Ştireanu, care şi-a lansat o excelentă carte de analize politice, a omorât o muscă cu o precizie care i-a adus admiraţia multora. Dar tot în America, o asociaţie pentru ocrotirea insectelor a protestat vehement împotriva crimei lui Obama de a ucide o muscă. Cine protestează în România că Traian Băsescu loveşte un minor, fapt care nu numai că îl descalifică pentru funcţia de preşedinte al României, dar în orice ţară civilizată te duci la puşcărie? La noi fapta stârneşte compasiune pentru călău.

Sunt întâmplări numeroase publice în care preşedintele a înjurat, a insultat, a lovit şi iată-l apărând la televizor fără să clipească spunând că în viaţa lui n-a dat cuiva o palmă. Şi românii îl cred. Nu cumva Traian Băsescu are dreptate considerându-ne proşti? Nu cumva Băsescu nu se înşală şi m-am înşelat eu scriind bazaconii? Sper să dea Dumnezeu să nu aibă dreptate şi duminică. I-am văzut alături pe Mircea Geoană şi pe Crin Antonescu şi politicienii ăştia doi, ceva mai tineri decât Băsescu, din altă generaţie şi cu o altă educaţie, au început să semene. Geoană seamănă cu Crin Antonescu, şi m-a bucurat acest lucru, iar varianta Iohannis mi se pare salvatoare pentru un Executiv valid, înţelept şi cu dorinţa de a face treabă într-o Românie bulversată, îndatorată şi făcută ţăndări de Traian Băsescu. Sondajele îl aşază pe Băsescu ca perdant cu câteva procente în scrutinul de duminică. Dar dacă numărul proştilor din această ţară este mai mare decât al celor lucizi?

P.S: De ce vrea confruntare tv Traian Băsescu, după ce a refuzat-o săptămâni în şir? Pentru a arunca cu noroi în faţa adversarului. Sunt convins că pregăteşte o ticăloşie.

×
Subiecte în articol: editorial