x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Subtirica

Subtirica

29 Oct 2004   •   00:00

Pe prietena lui Alin o cheama Alina. Desi abia a implinit douazeci de ani, Alin are o teorie privitoare la fetele firave si tacute.

Si anume ca acestea compenseaza perfect prin delicatete, loialitate si intuitie ceea ce n-au primit suficient in greutate, inaltime si imbracaminte, de la natura si de la parinti. Alin a avut o teorie pentru fiecare prietena a sa, dar de cand a cunoscut-o pe Alina mai are una si despre destin. E destin atunci cand fata pe care o place Daniel se numeste Daniela sau cand fata de care se indragosteste Alin e Alina.

Din ziua in care a cunoscut-o pe Alina, o eleva subtirica si tacuta, dar care exprima, printr-un fel doar al ei de a zambi si a-l privi drept in ochi, nu numai sentimente, ci si idei, Alin a pus la punct si o a treia teorie. Una globala, care intereseaza pe toate fetele si femeile de pe planeta, diferite de Alina. S-ar putea spune ca zambetul si privirea plina de admiratie cu care Alina il intampina cand vine la intalnire pe Alin exprima, pe langa idei si sentimente, si teorii. Oricum, nu mai are importanta cum s-au nascut teoriile. Conteaza ca viata le-a confirmat la fiecare intalnire.

Ma bine zis, la fiecare din primele patru intalniri, fiindca la a cincea Alin a invitat-o pe Alina la un restaurant, iar teoria noua, ce a prins sa se infiripe, de indata ce fata a curatat platoul cu antreuri in doi timpi si trei miscari, ca o iluzionista de la circ, le-a anulat, de parca nici n-ar fi existat, pe celelalte trei.

Nici la friptura Alin nu a avut vreme sa-si explice cum de a inghitit Alina un intreg platou cu chiftelute, rulouri de cascaval, rosii umplute cu branza, masline, fileuri de salau plus frunzele de salata si firele de patrunjel pentru decor aproape fara sa mestece. Chiftelutele - au zburat pur si simplu in gura, inainte ca Alin sa guste macar una. Atat de tare l-a uimit pe Alin modul in care Alina facea sa dispara totul din farfurie incat in clipa cand fata l-a intrebat "daca nu-ti place friptura, o mananc eu?" n-a articulat decat niste silabe fara noima. "Imi place, cum sa nu-mi placa", ar fi vrut sa raspunda Alin, daca Alina i-ar fi dat cat de cat o sansa. Insa si friptura s-a evaporat, inainte ca Alin sa-i simta mirosul. "Trebuia sa o mananci - l-a sfatuit cu acelasi glas suav si iubitor Alina - deoarece fara proteine animale organismul nu rezista la frig".

Subtirica a dat gata in doi timpi si trei miscari, ca la circ, si salatele pentru decor, lasandu-l cu gura cascata pe chelner. Iar cand Alin a comandat cate o prajitura mica pentru fiecare, Alina l-a corectat cu o voce dulce, de fetita careia abia i se deschisese pofta de mancare: "Pentru mine, doua mari". Dupa care, uitandu-se la masa vecina, unde un burtos infuleca o ciorba de burta, a conchis cu melancolie: "Ah, ce buna ar fi si o ciorbita!".

Acasa, cand mama l-a intrebat pe Alin: "Ei, cum mai merg treburile cu subtirica ta?", acesta si-a dat seama ca toata teoria privitoare la fetele slabute si tacute, care compenseaza in sensibilitate ce n-au primit de la natura in greutate, s-a evaporat. Exact cum s-au evaporat din farfurie si cele doua prajturi mari. "Saracuta de ea - a zis Alin trist, dar oarecum usurat, nu-i subtirica, e nemancata".
×
Subiecte în articol: editorial alin