x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Succes sau fericire?...

Succes sau fericire?...

de Mihaela Rădulescu    |    06 Dec 2009   •   00:00

Am vrea de amândouă, dar rareori ni se arată... Creştem în medii diferite, avem parte de atâtea tipuri de educaţie, trăim atât de individual cei 7 ani de acasă, aşa că nu e de mirare că fiecare avem alte noţiuni despre succes sau despre fericire.

Cumva, ne dorim mai mult, în vremurile acestea moderne, să avem parte de succes, parcă suntem mai înclinaţi să-l căutăm în drumul nostru, decât să aspirăm la fericire. Poate şi pentru că, atunci când chiar obţinem un succes din munca noastră, apare şi stropul de fericire care ne înseninează zâmbetul şi privirea. Pentru succes, acela autentic, nu aparenţa care abundă astăzi, trebuie să munceşti, să renunţi la atâtea, să suferi şi chiar să sacrifici ani pe care nu-i mai recuperezi.

Pentru fericire, e de-ajuns... iubirea, fie că se întâmplă între tine şi jumătatea ta, între tine şi copiii tăi, între tine şi părinţii tăi, ba chiar între tine şi nişte prieteni grozavi care-ţi armonizează viaţa. Dacă pentru fericire e neapărat nevoie de cel puţin doi, succesul e în general o cursă lungă, mai mult de unul singur, în care te întreci fie cu tine, fie cu alţii care tind spre acelaşi ţel.

Aş putea, fără ezitare, să dau zeci, poate chiar sute de exemple de oameni care au cunoscut succesul adevărat, dar aş sta mult pe gânduri ca să alcătuiesc o listă cu oameni fericiţi. Poate e doar senzaţia mea, dar cred că fericirea e o stare care ţine mai mult de anonimat, decât de celebritate, mai mult de viaţa simplă, decât de lumina reflectoarelor. Nu mi-am făcut un bilanţ concret, dar cred că am avut mult mai mult succes decât fericire şi poate abia acum înţeleg cât e de simplu să obţii fericirea, dacă nu te preocupă în mod obsedant succesul.

Când eşti părinte, ai vrea să-ţi vezi copilul mai întâi realizat, învăţând temeinic şi preocupându-se prioritar de carte, carieră, viitor profesional... Ne supraveghem copiii să-şi facă temele, ne preocupăm să le predăm lecţia succesului, dar parcă-i lăsăm prea singuri să afle despre fericire... Vă lăs să puneţi pe gând aceste rânduri şi să vă faceţi, până la finele anului, un mic bilanţ personal al succesului şi-al fericirii din viaţa voastră.
Vi le doresc, cu sinceritate, pe amândouă.

×
Subiecte în articol: de pus pe gând