Functiile unei case de la oras se invata. Cel care se muta de la chirpici la bloc trebuie sa renunte la multe din deprinderile de la curte si sa stabilizeze altele. In anii cand lucram intr-un institut de proiectare, iar Galatiul se umplea de taranii adusi cu toptanul in industrie, noile cartiere, unde acestia erau "cazati", nu apucau sa arate multa vreme ca-s noi, fiindca erau repede vandalizate. Nu neaparat cu rea-vointa.
Intr-un bloc, totul e altfel decat intr-un sat. Traiul urban vine cu obligatii si pentru multi e o povara. Traiul prost e comod. Nu erau putini tarani cei care se razbunau pe cartierul cu blocuri, melancolizand astfel la traiul de la tara. Le-am propus sefilor sa intocmim, pentru proaspat instalatii in blocurile care se dadeau in folosinta pe banda rulanta, un indreptar referitor la traiul in comun si la operatiile civilizate care faceau functional un apartament. Tarasanii fumau in balcon si aruncau chistoacele in capul trecatorilor, femeile inchideau usile cu fundul si cu piciorul, odata izolati in lift unii simteau nevoia sa rupa si sa zgaraie peretii, din acel impuls primitiv stimulat de spatiul inchis chiar si la cetatenii educati, iar batanele infundau veceurile cu gunoiul menajer. Cel mai frecvent tip de necaz insa in blocurile noi erau inundatiile. Instalatia sanitara impune o seama de reflexe. Acestea se dezvolta in timp. Taranul e, prin definitie, un recalcitrant la tot ce-i tehnic si impus de stapanire. Indaratnicia traditionala a taranului, devenit peste noapte om al muncii in fabrici, se manifesta aberant. Raul produs de unii locatari, nascuti cu darul indaratniciei, nu putea fi explicat altfel decat ca lasau robinetul de la baie deschis asa! de-ai dracului, sa-i vada urland pe vecinii de dedesubt.
In anii aceia, clasa muncitoare, desi majoritar analfabeta si cu o cultura urbana precara, nu trebuia atinsa nici cu o floare. "Jignim clasa muncitoare", a zis directorul, cand i-am pus in fata un bruion de regulament intitulat "Cum trebuie folosit corect un apartament in noile blocuri". Secretarul de partid a fost si mai categoric: Ba, tovaraselule, noi credem ca matale ai de fapt de invatat de la glorioasa noastra clasa muncitoare, nu sa-i dai lectii". Lucrurile au ajuns la judet si probabil ca as fi fost sanctionat, daca nu lasau situatia sa amorteasca de la sine.
In multe tari cu o civilizatie urbana controlata, functiile orasului se invata la scoala. Copiii invata sa fie oraseni. Nimic nu se leaga de la sine, iar daca orasele noastre, in mod special, cartierele muncitoresti si marginimile arata a ghetouri, e pentru ca in nici o scoala nu se preda lectia de baza a traiului comunitar si urban.