x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Titanic vals

Titanic vals

de Radu Tudor    |    28 Mai 2009   •   00:00
Titanic vals

Ţării noastre nu îi e bine. Secetă cu efecte grave în agricultură, scădere economică dramatică, probleme cu salariile şi pensiile, şomaj fără precedent, şantiere fără nici o regulă în care mor oamenii pe capete. Privită dintr-un colţ mai liniştit al lu­mii, România e o scenă de film horror. Te aştepţi ca, la sec­ven­ţa următoare, să fie şi mai rău. Tragedia e agravată pe fondul iresponsabilităţii unor politicieni din vârful administraţiei.



În timp ce probleme grave lovesc societatea din toate părţile, conducătorii ei se ciondănesc pe mii de posturi centrale şi locale cu acces la robinetul politic de bani. Se întâlnesc în zeci de şedinţe de negociere, fiecare primind la sfârşit pacheţelul cerut în urma problemuţelor ridicate. Totul e negociabil în ţara asta.

O guvernare cu peste 70% susţinere în Parlament, un parteneriat imposibil stânga-dreapta a apărut pentru un compromis major: stabilitate, coerenţă şi profesionalism în vremuri de criză. Vi se pare că vreunul din aceste angajamente e respectat? Mie absolut deloc! Au trecut deja cinci luni de guvernare PD-L-PSD şi încă nu s-a terminat vămuiala. Posturi, aranjamente, oarece profit pentru partid. Câteva nume din acest Guvern mi-au dat speranţa că am putea avea de a face cu un Cabinet bun, capabil să dea un răspuns inteligent vremurilor pe care le trăim. M-am înşelat. Cu o floare sau două nu se face primăvară. Agricultura şi sănătatea au un buget infect şi lucrul ăsta se simte dramatic în sistem. Avem însă turism, tineret şi sport foarte bine finanţate, ceea ce, trebuie să recunoaşteţi, e o soluţie deşteaptă foc în plină criză economico-financiară. După moartea dramatică a unor tineri muncitori în cel mai împuţit şi batjocoritor şantier din România, cel de pe DN 1 la intrarea în Bucureşti, toţi şmecherii politici au dat bir cu fugiţii. Nici măcar o scuză publică, o sancţionare dură a firmei constructoare, un gest care să ne dea măcar senzaţia de responsabilitate. Aş, morţii cu morţii, viii cu viii. Lui Berceanu i-a mâncat pisica limba. La nici 24 de ore de la decesul tragic al celor trei tineri, marele specialist în transporturi din fruntea statului hăhăia cu pene pe cap şi tundea oaia prin vizite electorale. Inconştienţa capătă accente dramatice. Înainte de a se urca în elicopterul prezidenţial, Vodă a trecut cu Merţanu' său de barosan şi cu tot alaiul de motociclete şi maşini scumpe de protecţie pe lângă locul în care muriseră nişte amărâţi pe şantierele statului român. Nici măcar o tresărire, o privire. Despre oprire nici nu putea fi vorba. Se grăbea să vadă, precum Ceauşescu odinioară, culturile agricole de la înălţime şi oile "aşezate în mod natural" pe litere, în Bucovina, cum stupefiant a declarat liderul PD-L Gheorghe Flutur.

Cifrele economiei arată că traversăm momente dure. Mă aşteptam ca în faţa unor asemenea ameninţări, preşedintele să convoace un CSAT, să prezideze o şedinţă de Guvern sau poate de coaliţie. Să spună celor pe care i-a năşit în funcţiile de prim-ministru şi ministru că banii de la UE şi cei din buget trebuie dirijaţi spre zonele grav afectate. Să existe o contabilizare foarte riguroasă şi o rectificare pozitivă pentru combaterea secetei, pentru spitalele care se apropie de colaps financiar, pentru respectarea drepturilor salariale ale celor care şi aşa câştigă ridicol de puţin.

S-a întâlnit doar cu partidul pe care îl patronează şi a criticat unele deficienţe de guvernare. Cu primul-ministru în dreapta sa! Ca şi cum vinovaţii nu erau chiar ei, Băsescu şi Boc, un tandem ce controlează 99% din deciziile guvernamentale.

Între o bundiţă electorală şi un clop de campanie pentru un nou mandat, actualul preşedinte nu are altceva mai bun decât să se răfuiască din nou cu ziarele şi ziariştii. Trezit brusc într-o dimineaţă ce părea frumoasă alături de Elena în drum spre Atena, şeful statului a călcat în picioare un cotidian, cu un bileţel într-o mână şi ziarul în alta. Obsedat de scandaluri provocate chiar de el, şeful statului român se afundă pe zi ce trece într-o mlaştină pe care şi-a creat-o singur.

România arată oribil după cinci ani de mandat Băsescu. Senzaţia este de corabie în derivă, ce se apropie în viteză de stânci, în timp ce o parte din echipaj cântă osanale cârmaciului. Titanic curat!

În tot acest timp, Crin Antonescu e filmat când îşi permite să facă o cruce într-o biserică. Auzi, cine a mai pomenit, cruce în biserică... Cum vă permiteţi, domnule Antonescu? Dumneavoastră, un reprezentant al unui partid vândut imperialiştilor anglo-americani? Veţi da socoteală poporului şi clasei noastre muncitoare! Aveţi acelaşi comportament sfidător şi intelectualist pe care îl aveau şi predecesorii dumneavoastră, Brătienii. Nu mai merge aşa, domnule Antonescu! Clipa dreptăţii se apropie... Cât timp credeţi că vă mai suportă poporul acesta... În opoziţie?! Meritaţi, pentru început, măcar cinci ani. Cu mandat!

×
Subiecte în articol: editorial