x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toamna vrajbei noastre

Toamna vrajbei noastre

de Dan Constantin    |    26 Iul 2016   •   07:27
Toamna vrajbei noastre

Titlul, parafrazat din romanul lui John Steinbeck, aduce mai devreme cu un anotimp criza care poate pune pe butuci marea construcție europeană. Nicicând Uniunea nu a fost mai amenințată ca acum de presiuni din interior, dar și de factori externi care strivesc ca un malaxor principii, reguli, decizii care au asigurat o relativă ordine în comunitatea devenită prea eterogenă și puțin dispusă la privitul în oglindă.

Valul de atentate teroriste perturbă grav comunitățile și amenință aleatoriu viețile oamenilor. Criza migrației, presantă umanitar, a devenit un măr al discordiei între factorii politici. Campaniile de izolare au ca pretext pericolul impurificării rasei albe, catolice sau ortodoxe, de milioanele de flămânzi care vin din Africa, Asia, Orientul Mijlociu. Extrema dreaptă a căpătat forță și reprezentare politică pedalând pe teza închiderii frontierelor. Următorul pas ar fi și o izolare economică, tăierea cordonului ombilical care face legătura cu bugetul UE. Avansul spre președinție în Franța, Austria, Polonia al criticilor vehemenți ai integrării europene este stimulat de Brexit, prima dezertare oficială din pluton, ale cărei consecințe economice nu sunt încă digerate. Ruperea Turciei de programul de aderare apare ca o victorie a extremei drepte europene, aşa cum a fost și dușul rece al referendumului olandez asupra Ucrainei.

România, fragilizată de lupte interne abil dirijate spre distrugerea instituțiilor naționale, pare să nu știe în ce barcă să rămână. Propaganda ostilă dusă împotriva multinaționalelor, FMI, UE, băncilor - care au ca scop ,,colonizarea țării” - prinde la publicul satisfăcut de sângele aruncat pe pereți de procurorii anticorupție, găsind aici explicații pentru discrepanțele sociale. Dacă pierde și perspectiva fondurilor europene, înlocuită de obligații sporite la bugetul de înarmare, economia românească, a cărei creștere s-a bazat pe comerțul intracomunitar, intră rapid în recesiune. Semnele toamnei, când se culeg roadele deciziilor proaste ale politicienilor de la noi și din alte zări, nu arată bine. Doar pentru migrație ar trebui alocate 30 miliarde de euro anual. Bani luați de la cine?

×