x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un “Oscar” pentru Morar

Un “Oscar” pentru Morar

de Dan Constantin    |    12 Iul 2008   •   00:00

Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit cea mai importantă casă de producţie şi distribu­ţie de filme din România. Inspectorii Consiliului Suprem al Ma­gistraturii au autentificat drepturile de autor pe care DNA le are pe caseta “Şpaga lui Remeş”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit cea mai importantă casă de producţie şi distribu­ţie de filme din România. Inspectorii Consiliului Suprem al Ma­gistraturii au autentificat drepturile de autor pe care DNA le are pe caseta “Şpaga lui Remeş”. Acum, urmează ca filmul de mare acţiune distribuit de DNA să reprezinte România la Palmele care Dor, producţia regizată de Daniel Morar avînd şanse mari să obţină trofeul Justiţia violată.

Şeful DNA are toate atributele unei antivedete. Nu e înalt la stat, nici mare la sfat. Are un rictus neplăcut ca o paraplegie, vorbeşte recitînd dintr-un proces verbal şi nu zîmbeşte. N-ai crede că este ceea ce este dacă nu ar avea mereu ecusonul afişat pe burtiera televiziunilor. Dar are talent în distribuţia actorilor şi în scoaterea lor pe scenă. Lucrează strîns cu impresarul de la Cotroceni, care îi indică perso­najele negative. Reţeta este simplă în continuare: filmul are acelaşi tipic. Răul este chemat la DNA, presa fiind anunţată că apare coruptul pe covorul roşu. Este stors de întrebări, unele dictate ziariştilor direct de procurori. Studioul din Strada Ştirbei Vodă a “livrat” cadre din care s-a alimentat maşina de tocat adversarii politici ai preşedintelui. Simţind că talentul artistic musteşte în instituţie, Daniel Morar a trecut şi la producţii de ficţiune mai elaborate. Aşa s-a ajuns la filmuleţul în episoade “Remeş”. Momirea, cîrnatul, plicul, şpaga au alimentat televiziunile şi folclorul, au furnizat material analiştilor nervoşi şi puţini s-au întrebat cine a făcut filmarea, cine l-a montat şi mai ales cine l-a pus pe ecranul televiziunilor. Acum, după un an de la premieră, am aflat: DNA este autorul şi distribuitorul.

Prima grijă a dlui Băsescu a fost, anul trecut, în plin succes al filmului, să spună că nu el l-a livrat. Asta mai lipsea! A rămas un sigur suspect – dl Daniel Morar. Băiat bun, răbdător, a luat sarcina în braţe şi a raportat – îndeplinit! Servim patria!

Ce a păţit procurorul Nastasiu, lăsat din braţe de cei care i-au ordonat eliberarea lui Omar Hayssam, i se va întîmpla şi clujeanului Morar. Exact cînd intră în ultima lună de mandat, a fost “amprentat” de CSM cu o abatere gravă – compromiterea unei cercetări şi scurgere de informaţii. Doar Predoiu, ministrul nevăzut şi neştiut al Justiţiei, ar putea să-l propună pe Morar pentru al doilea mandat. Faptul că Daniel nu a dat pe piaţă “Banca Religiilor” ne arată că mai are potenţial pentru alte producţii.

La Oscar cu el!

×
Subiecte în articol: editorial morar