x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unde mutăm zăpada?

Unde mutăm zăpada?

de Ana-Maria Păunescu    |    19 Feb 2012   •   21:00

Daca iarna asta va trece candva – si sunt semne ca, in pofida asteptarilor pesimiste, nu am ajuns la o asa anormalitate, cel putin, deocamdata –, daca gerul isi va mai potoli pornirile din ultimele saptamani si va lasa termometrele sa arate si valori pozitive – situatie care se apropie cu o lejeritate enervanta –, apare o noua mare pro­blema, pe care unii oameni res­pon­sabili au luat-o deja in calcul: riscul de inundatii.

In Bucuresti, pentru prima oara dupa mult timp, vad ca pericolul a fost asumat si se cauta rezolvari. In satele cele mai afectate de ninsori din judetele de est nu am auzit sa se discute solutii, ci se continua alarmarea locuitorilor, in special a batranilor, care nu mai stiu la ce sa se astepte si cum sa gestioneze situatia.

Urmaream zilele trecute fragmente dintr-o conferinta a primarului general al Capitalei, care prezenta public numele strazilor cu probleme, numele strazilor fara canalizare, de care e nevoie sa se ocupe autoritatile urgent. Anticiparea unui posibil alt dezastru na­tural este un mare pas inainte pentru societatea noastra, de obicei lenesa si lipsita de inspiratie, in situatii-limita.

Bineinteles, televiziunile au gasit, astfel, o noua posibilitate de a lovi in toate partile, scotand in evidenta incapacitatea celor cu functii de a asigura un trai decent cetatenilor. Faptul ca, macar acum, se cauta solutii pentru evitarea inundatiilor nu mai conteaza, e adevar de plan secund, ca mai toate initiativele bune din ultima vreme.

Ce intereseaza si, mai ales, ce atrage audienta? In primul rand, nelipsitele comparatii intre cartierele bogate si cartierele sarace ale Bucurestilor, intre acoperisul plin de zapada al celor umili, care nu conteaza decat pe forta propriilor brate, si curtile curate ale oamenilor care isi permit sa angajeze firme specializate care sa faca ordine.

Ninsoarea a mai adus o meserie de sezon in marile orase. In special barbati, aflati la a doua tinerete, umbla pe strazi, cu lopeti in maini, pentru a oferi o deszapezire la minut. Cei care stiu ca nu se pot descurca singuri accepta imediat oferta de ultim moment si-i rasplatesc pe salvatori cu ce pot, fie cu un ban, fie cu o sticla de apa minerala. Cei mai multi dintre acesti oameni, care isi castiga decent dreptul la o paine, sunt harnici si respectuosi, nu asteapta cine stie ce plati, ci doar sunt constienti de faptul ca iarna poate fi, uneori, mai puternica decat noi si decat autoritatile noastre, pe care, cateodata, nici nu le intereseaza daca mai e ceva de facut pentru imbunatatirea realitatii.

Intorcandu-ne la pericolul inundatiilor, concluziile sunt clare. Pe strazile unde canalizarea e defectuoasa, probabil ca se va mai putea interveni la timp pentru remedierea problemelor.

Dar din zonele unde canalizarea este inexistenta zapada trebuie mutata cat mai repede. Mutata? Unde? In lacuri si pe un teren special destinat acestei originale depozitari. Pana cand se va concretiza acest schimb de peisaje, pana cand se vor regla termometrele, nu ne ramane altceva de facut decat sa fim atenti la ce se intampla in jur. Si sa asteptam raspunsul la intrebarea preferata a anotimpului: si noi cu nametii ce facem?

×
Subiecte în articol: editorial