x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victorie pe merit

Victorie pe merit

13 Dec 2004   •   00:00

Incep sa scriu aceste randuri luni, la ora 9:30, cam cu o ora si jumatate inainte de difuzarea primelor rezultate oficiale ale numararii voturilor. Probabil ca spre sfarsitul articolului voi sti ceva mai clar cine este marele beneficiar al actualelor alegeri prezidentiale.

Dumneavoastra, care cititi acest articol marti, veti sti, sigur, mai multe decat mine. Timpul, cum se vede, nu prea mai are rabdare nici macar cu scriitorii convertiti la jurnalism ca mine…

Ce sa spun deocamdata? Mai intai ca Traian Basescu si Adrian Nastase au alergat nu intr-o singura cursa electorala, ci in doua, complet diferite. Nastase a beneficiat de toate avantajele puterii discretionare: in primul tur, el a organizat alegerile, si-a netezit toate caile, a influentat toate nivelurile implicate. De la primarii celor mai umile sate, care si-au scos oamenii de prin carciumi si i-au dus cu japca la votare, pana la insusi presedintele BEC, ce a demonstrat cea mai penibila obedienta fata de putere. Nu exista presiune care-ar fi putut aduce voturi (reale, masluite, bagate-n urna de zece ori de catre acelasi ins, anulate din greseala sau validate din greseala, venite cu autobuzul sau plecate din soft-ul computerelor), nu exista smecherie neincercata. Presedintele tarii, care ar trebui sa fie un arbitru neutru al vietii publice, mai ales in situatii electorale, s-a afisat fatis, pe afise uriase, privindu-l dulce-n ochi pe acelasi Nastase, suflandu-i vant in aripi. Gestul a fost incalificabil: neconstitutional, necinstit, aratand o sfidare bolsevica a eticii electorale. In fine, tot sistemul partidului-stat, care azi se clatina din temelii, a pus umarul la victoria acestui mediocru om politic care este Adrian Nastase.

Dar minciuna are picioare scurte, si tocmai masiva deturnare a alegerilor in primul tur (prin "greseli omenesti", toate in favoarea puterii…) are acum un rezultat pervers si-neasteptat pentru primul-ministru actual. Dupa scandalul de acum doua saptamani, o noua frauda ar fi prea groasa ca sa mai poata fi inghitita de electorat. Fortele de pe esichierul romanesc au devenit sensibil egale, si aparatul electoral (alcatuit nu din arbitri de gheata, ci din oameni supusi pana ieri puterii ca toate institutiile tarii, ca presa, radioul si televiziunile - cu putine exceptii) se simte cu sabia lui Damocles deasupra capului. In ce situatie tragica trebuie sa se afle faimosul Ghergut, care stie ca nu mai poate face smecherii ca-n primul tur, dar si ca Basescu il va jupui de viu daca iese presedinte!

Mai mult, as spune ca nici macar un rezultat corect, daca-l va scoate invingator pe Nastase cu vreo suta de mii de voturi diferenta, nu va fi acceptat de un electorat care a tot fost inselat si care nu mai crede in impartialitatea institutiilor. E ca-n povestea cu Petrica si lupul. Prin urmare, in afara de victoria lui Traian Basescu (care de fapt a si castigat, aratand cum un singur om, in ciuda tuturor trucurilor murdare, poate pune cu botul pe labe hidra pesedista), nu se poate imagina la aceasta ora o solutie acceptabila pentru criza romaneasca. Declararea lui Nastase ca invingator ar sfida mult prea mult acea parte a Romaniei care, ani de zile oprimata si dispretuita, desi e cea mai valoroasa - oamenii cu studii superioare din mediul citadin - , ar putea trece la manifestari de nesupunere civica fatisa. Cinismul e o buna politica atunci cand puterea e colosala, iar opozitia mica si slaba. Dar in acest moment, cand vom iesi din iepoca Iliescu, nici macar Nastase nu-si mai poate permite sa fie cinic. Personal, cred ca o victorie a lui Adrian Nastase, in acest moment, ar fi impotriva cursului istoriei si ar prelungi inutil, perdant pentru toti (in afara de o mafie de care cred ca si PSD-ul e satul), agonia Romaniei.

Ora 11:00. Trei puncte si jumatate in plus pentru Traian Basescu, abia anuntate, nu cred ca mai pot fi intoarse. Victoria lui pare certa. Si cred ca e deplin meritata. Ma bucur, sper ca nu prematur, pentru adevarata Romanie, cea competitiva, inteligenta, mobila, deja europeana. Ma bucur ca, in ciuda jalnicei prestatii UDMR - oare totul se poate vinde si cumpara, chiar si onoarea? - , in ciuda inertiei satenilor din Regat (ce vor vota cu Iliescu si dupa moartea acestuia), in ciuda ametelii primarilor PSD-isti de nevoie, cetatenii Romaniei au dat dovada de civism si responsabilitate. Vin zile grele pentru clica pura si dura a iliescienilor, pentru Hrebenciuc si Vacaroiu, Miron Mitrea si Miki Spaga, si atatia ca ei. Pentru baronii PSD-ului din fiecare judet. Ma astept ca toate capusele politice sa fie inlaturate de pe trupul suferind al natiunii.

×
Subiecte în articol: editorial nastase