x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Președintele Zelenski ne mai trimite, încă o dată pe bancheta din spate a Europei! 

Președintele Zelenski ne mai trimite, încă o dată pe bancheta din spate a Europei! 

de Serban Cionoff    |    14 Ian 2023   •   13:45
Președintele Zelenski ne mai trimite, încă o dată pe bancheta din spate a Europei! 
Sursa foto: Agerpres

 Nici nu ne-am revenit după dușul rece pe care președintele Volodimir Zelenski ni l-a  aplicat ca urmare a discuției telefonice pe care a purtat-o la începutul acestui an cu omologul său de la București și iată că, tot de la Kiev, primim o nouă dovadă de respect și de recunoștință pentru solidaritatea și sprijinul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei supusă invaziei trupelor rusești.

 Mă  refer la modul radical diferit în care  partenerii recentului dialog telefonic București-Kiev (sau viceversa?) au comentat problema respectării drepturilor etnicilor românilor din Ucraina. În timp ce în comunicatul de presă al Președinției României stă scris, negru pe alb, că președintele Zelenski ,,și-a exprimat deschiderea pentru identificare de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană în România’’, în comentariul președintelui Ucrainei subiectul nu este menționat nici în treacăt. Fapt și mai grav, atrag atenția observatori avizați, nu este prima oară când cele două părți procedează în mod diametral opus, adică atunci când, în comunicatele autorităților de la Kiev, acest subiect de o dureroasă actualitate este ignorat cu desăvârșire.

 Nu este pentru prima oară, dar, din păcate, nici  pentru ultima oară, putem să spunem după ce am citit relatările de presă despre interviul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a acordat, foarte recent, televiziunii poloneze. Interviu în care sunt aduse mulțumiri țărilor baltice: Lituania, Letonia și Estonia, pentru sprijinul acordat Ucrainei și, în mod cu totul deosebit, este exprimată gratitudinea față de liderii marilor națiuni:Olanda,Franța, Germania și Spania. Un loc aparte fiind rezervat, firește, Poloniei, țara gazdă a interviului, personal președintelui Andrzej Duda și premierului Mateusz Morawiecki. După cum, un alt fel de loc aparte acordă domnia sa ,,meschinăriei’’ de care au dat dovadă unele țări care au ajutat Ucraina ,,doar la telefon’’.

 Aceasta este lista țărilor cărora președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a considerat că este de datoria sa să le mulțumească. Listă din care România lipsește cu desăvârșire! Lucru greu de înțeles  pentru noi, românii, care, din moși-strămoși, am învățat că trebuie să spunem ,,mulțumesc’’ oamenilor care ne-au făcut sau ne fac un bine. Cuvântul ,,mulțumesc’’ a cărui zi internațională a fost sărbătorită pe 11 ianuarie, adică în prejma difuzării interviului președintelui Volodimir Zelenski.

 De ce lipsește România din lista recunoștinței căreia președintele Volodimir Zelenski i-a dat citire la televiziunea poloneză? Iată o întrebare la care îmi este greu să răspund. Tot cea ce, însă, pot să afirm cu deplină convingere este că, procedând în această manieră, domnia sa ne trimite- mai mult sau mai puțin diplomatic- ,,pe bancheta din spate a Europei’’, ca să folosesc, și în această împrejurare, inspirata formulă de stil a lui Marcel Ciolacu. Bancheta din spate a Europei!

  Sau poate că, după nenumăratele dovezi ale sprijinului constant, multilateral pe care țara noastră l-a acordat și îl acordă țării sale, inclusiv pentru că, în mod dezinteresat și cu toată ospitalitatea, au fost primiți și sunt tratați refugiații ucraineni, excelența sa a început să cunoască mai bine comoara folclorului românesc? Acolo unde a aflat și învățătura că ,,nici-o faptă bună nu trebuie să rămână nepedepsită’’!     

                                                                        Șerban CIONOFF 

×
Subiecte în articol: zelenski invazie