x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De Valentine's Day, s-au logodit în peşteră!

De Valentine's Day, s-au logodit în peşteră!

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    13 Feb 2011   •   19:15
De Valentine's Day, s-au logodit în peşteră!

Câteva zeci de perechi s-au decis, în weekend, să străpungă cercul zăpezilor montane şi să petreacă Valentine's Day la Hotelul Peştera, cel mai elegant “trei stele” pe curba de nivel 1600 m, în Bucegi.

Din Moroieni, urcând pe drumul de-ncercare către nord, 32 km, ne luptăm cu gheaţa şi cu valurile de zăpadă aruncate de viscol în calea călătorului grăbit. Orice tentativă de a scurta cele două ore obligatorii care separă Moroienii de Peştera sunt sortite eşecului; tot aşa cum lipsa lanţurilor şi a anvelopelor de iarnă lungeşte traseul cu ore grele şi pline de risc. Mai puţin aspectele tehnice, deloc de neglijat, un drum la Peştera merită  o zi din viaţă.

Sâmbătă a nins toată ziua şi singurul adăpost natural s-a dovedit Peştera Ialomicioarei, incredibil labirint de lumini şi umbre, îngrijit cu nemăsurată dragoste de călugării mănăstirii păstoriţi de blândul şi harnicul stareţ Calinic. Aburii pietrelor stoarse de vreme dau strălucire zecilor de stalactite şi stalagmite, în timp ce şipotul izvorului suberan se strecoară luciferic spre noi, prin tainice crevase de sunet.

În buza Peşterii Ialomicioarei, bisericuţa austeră care stă de strajă grotei, ca şi călugărul Mihail, cel care s-a jurat să nu ia taxă de intrare ursului flămând, primeşte, din când în când, suflete pereche, la... logodit. E un ritual fără preot, mai mult naiv, în care prinde aripi primul jurământ. Fabiola şi Cătălin şi-au promis, de Valentine's Day, dragoste lungă de-o viaţă. Sărutându-se, ca-n “Romeo şi Julieta”, în faţa altarului. Ca ei, Ramona şi Claudiu, care-au schimbat inele, ţinute cu grijă şi-n neştiinţa părinţilor, în cutiuţe negre de pluş.

Bucuria ceremonialului liber de orice constrângere a continuat, seara, la lumina lumânărilor, la cina de vrajă a cuplurilor îndrăgostite. Inimi. Inimi roz, cu chenar alb, străpunse de săgeata lui Cupidon, inimi de ciocolată şi de tort diplomat. Inimi aşezate pe farfurii micuţe şi albe de Liliana, bucătăreasa de la Peştera, despre a cărei inimă nimeni nu ştie nimic. Bucurie de a dărui totul: o inimă, căldura-n toiul iernii, o pildă creştină, o pătură caldă, un ceai cu rom, un sărut sub streaşina cu ţurţuri...

E Ziua Îndrăgostiţilor şi, măcar acum, ca-ntr-un scenariu unic şi irepetabil, totul este posibil.

×