x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 15’ de incalzire

15’ de incalzire

05 Mai 2005   •   00:00

HEALTH & CARE
Sala de forta, fabrica de sanatate

Pavel Stratan face sport de cand se stie. Dar s-a pus serios pe fitness din armata, de cand era un fel de sef de sala… de sport.

  • de CRISTINA OLOGEANU

  • Stratan spune ca se bate pe dulciuri cu fiica sa. Il credeti?
    Cand ii vezi muschii cantaretului basarabean, nu poti spune decat "oau!". Asa am zis si noi cand l-am vazut la sala de fitness. Dar sa nu credeti ca pachetul de muschi l-a achizitionat peste noapte. Ci cu multa, multa munca. "Ca sa ajung la forma pe care o am, cu mici variatii de +/- 2 cm, am muncit doi ani. Apoi am muncit la mobilitate, facand tai-kwan-do, ca pe urma sa raman numai la intretinere. Pentru mine, sa ai muschi mai multi, cum spui tu, inseamna sa muncesti mult, constant si cu simtul raspunderii. Adica sa nu mergi la sala si sa casti gura la diverse numai ca sa-ti treaca timpul pentru care ai venit acolo, ci sa lucrezi intens tot timpul pe care ti-l dedici corpului tau." Si unde este limita intre fitness de performanta si cel de intretinere? "Limita asta o cunosti in momentul in care ai un scop. Pentru ce iti lucrezi corpul? Sa participi la competitii si sa iesi invingator sau sa iti intretii sanatatea si sa arati bine cat sa-ti placa in primul rand tie cum esti? Pentru mine, sala de sport este FABRICA DE SANATATE."

    LIBER LA BOMBOANE. Asa ne-am lamurit ca Stratan nu este, de fapt, un pachet de steroizi. De altfel, cantaretul recunoaste ca nu a luat vreodata asa ceva sau alt gen de pastile care te "umfla" peste noapte. Si nici nu recomanda altcuiva sa apeleze la pastile-minune. Bun, dar atunci ce mananca Stratan? "Consum orice aliment, la orice ora. Nu imi impun restrictii alimentare, pentru ca nu am de ce". Si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Pavel face o afirmatie care, pe multi dintre noi, ne face sa ne bagam unghia in gat: "Nu ma ingras nici chiar daca ma straduiesc sa fac acest lucru. De obicei ii mananc bomboanele fiicei mele, Cleopatra, sau ne batem pe ele. Dar are sotia mea grija sa nu ne lipseasca niciodata".

    RITUAL. Pavel ne-a povestit ca el merge la sala de luni pana sambata. Duminica se odihneste. Chiar si cand merge in turneu nu "chiuleste" de la sala. Asta pentru ca dimineata are timp berechet de sport, pentru ca spectacolele se sustin seara. "Incep, asa cum este normal, cu elementele de incalzire, apoi imi fac exercitiile pentru grupele de muschi programate in ziua respectiva. Aproape totdeauna inchei antrenamentul cu abdomene. Daca mai am timp in ziua respectiva, inot sau solicit masaj de relaxare. De regula, stau la sala o ora sau doua. Limita de timp variaza in functie de grupa de muschi pe care o lucrez in ziua respectiva. De cantat, cant de obicei seara. Mai rar dupa-amiaza, dar niciodata nu am cantat dimineata, la prima ora... decat in baie."

    FUMATOR. Intre doua abdomene, Pavel Stratan ne povesteste cum s-a apucat el de sport: "Fac sport de cand ma stiu. Dar serios si profesionist am inceput sa ma ocup in urma cu cinci ani, cand m-am lasat de fumat. Eu am fost un fumator inrait si mi-am dat seama ca numai facand sport ma pot lasa de fumat. Si asa am devenit fumator de duminica… " Pavel si-a amintit ca, prin ’90, cand era in armata, era un fel de sef de sala de sport. Avea grija de aparate. Asa i s-a deschis "apetitul" pentru fitness.

    APARATELE - MINUNE
    Pentru ca in ultima vreme canalele de televiziune difuzeaza tot felul se spoturi care fac reclama unor aparate care "muncesc in locul tau", nu am rezistat tentatiei de a-l intreba pe Pavel daca a incercat asa ceva. "Nu am incercat niciodata. Dar ma gandesc ca trebuie sa fie tare bine sa nu faci nimic si sa arati si bine, sa fii si sanatos... numai bagand niste aparate in priza..." Cu toate acestea, el recomanda mersul la sala, acolo unde ai un instructor, care stie ce trebuie sa faci si ce nu.

    SFATURILE LUI STRATAN
  • Daca vrei sa scapi de burta, nu bei bere in fiecare seara pana tarziu si apoi te culci linistit...
  • Daca te lasi de sport, se lasa si sportul de tine. Adica masa mulsculara slabeste, isi pierde din elasticitate, din rezistenta, din nerv, daca pot spune asa. Si te trezesti in scurt timp un pachet de carne flasca, nefolositoare. Nici macar de un gratar nu esti bun... Glumesc!
  • ×
    Subiecte în articol: sport